Nederland stuurt tot 31 augustus 2007 afwisselend een fregat en een bevoorradingsschip naar Libanon, als onderdeel van de vredesmacht van de Verenigde Naties. Het kabinet heeft dat vandaag besloten. Over de aanvangsdatum van de Nederlandse bijdrage wordt nog overlegd met de VN.

Op verzoek van de Libanese regering zal deze maritieme eenheid ondersteuning bieden bij het beveiligen van de zeegrens om illegale invoer van wapens en aanverwant materieel te voorkomen. Een fregat is uitstekend geschikt voor het uitvoeren van deze taken. Een bevoorradingsschip is een essentiële schakel in de logistiek. De leiding van de maritieme taakgroep wordt binnenkort door Duitsland overgenomen van Italië.

De geweldsinstructies zijn robuust en bieden voldoende mogelijkheden voor zelfbescherming en het uitvoeren van de opgedragen taken. Met de Libanese autoriteiten zijn duidelijke afspraken gemaakt over acties binnen de territoriale wateren van Libanon. Na de eerste rotatie, begin 2007, wordt de effectiviteit van de bijdrage geëvalueerd.

bron:MinDef