De Task Force Uruzgan (TFU) is dinsdag officieel van start gegaan in de gelijknamige Afghaanse provincie. In het kamp bij Tarin Kowt droeg commandant Henk Morsink van de opbouweenheden (DTF) tijdens een korte ceremonie het bevel over aan commandant Theo Vleugels van de TFU. De missie gaat zich richten op de wederopbouw.

Bij de overdracht waren onder anderen gouverneur Munib van Uruzgan en de Nederlandse ambassadeur Van der Geer aanwezig. Munib benadrukte dat de inwoners van Uruzgan heel blij zijn met de komst van de militairen. Volgens hem is de radicaal-islamitische Taliban al zover verdwenen dat de bevolking geen angst meer voor ze koestert.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn prees kolonel Morsink en zijn manschappen voor "de fenomenale klus" die zij de afgelopen drie maanden hebben geklaard. Zij legden midden in de woestijn onder zware omstandigheden in hoog tempo een kamp aan, wat logistiek zeer ingewikkeld was.

Kamp Holland, zoals Tarin Kowt is gedoopt, heeft een omtrek van ongeveer twaalf kilometer en telt drie kleine ziekenhuisjes in containers. De slaapvertrekken zijn nu nog in tenten met airconditioning. Aan de gepantserde vertrekken wordt hard gewerkt; ze moeten eind september klaar zijn.Het kamp ligt aan de rand van Tarin Kowt, met pakweg 30.000 inwoners.

bron:MinDef