Defensie stelt alles in het werk om nieuwe gepantserde voertuigen te verwerven voor de Task Force Uruzgan in Zuid-Afghanistan. Als tussenoplossing leent ons land tien Nyala’s van de Canadezen. Zo kan de TFU straks beschikken over een breed pallet inzetmiddelen, afgestemd op de aard van de operatie.

De categorieën beschikbare tactische voertuigen zijn te onderscheiden in licht, medium en zwaar. De keuze voor welk type hangt af van het dreigingsniveau.  Het gevaar in Afghanistan komt vooral van klein kaliber wapens, mijnen en Improvised Explosive Devices (IED's) oftewel bermbommen. Dat vraagt om een aanvulling in het lichte segment.

Onder bepaalde omstandigheden zou opereren met open, onbeschermde wagens problemen kunnen geven. Voor ISAF fase III bestaat er behoefte aan een licht voertuig, dat toch voldoende beschutting biedt tijdens patrouilles en kleinschalige transporten.

Canada leent Nederland in eerste instantie tien speciale pantserwagens van het type Nyala. De helft arriveert volgende week. Begin oktober volgt de rest. Van dit merk of een gelijksoortig voertuig wil Defensie er 25 kopen. De Nyala, van Zuid-Afrikaanse makelij, is vanwege zijn V-vormige chassis beter bestand tegen de kracht van explosieven.

bron:MinDef