Nederlandse eenheden in Uruzgan ondersteunen sinds vanmorgen vanuit de provincie Uruzgan de multinationale ISAF-operatie Achilles. Onder de naam ‘Operatie Rakhman’ houden Nederlandse en Afghaanse eenheden, naast hun normale werkzaamheden, toezicht op het grensverkeer tussen Helmand en Uruzgan.

Dit toezicht moet er in deze regio toe leiden dat Opposing Militant Forces (OMF) in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. De Nederlandse en Australische eenheden van de Task Force Uruzgan intensiveren hun contacten met de lokale bevolking in dit gebied.

Naast de ondersteunende operatie vanuit de provincie Uruzgan nemen eenheden ook deel aan de Operatie Achilles in Helmand. Er is een force protection-eenheid en een CIMIC-team toegevoegd aan een Amerikaans bataljon dat in Helmand opereert. Ook wordt ondersteuning geleverd bij het informeren van de bevolking over de ISAF-operatie.

Daarnaast zijn Nederlandse F-16’s en Apache-gevechtshelikopters daadwerkelijk ingezet en staan Cougar transporthelikopters ter beschikking om te worden ingezet. De Nederlandse reservecompagnie van RC-south (Tijgercompagnie) is ingezet in de regio van Panjwai (Kandahar) ter ondersteuning van de Canadese Task Force. Zij voert daar gezamenlijke patrouilles en trainingen uit met het Afghaanse Nationale Leger.

Operatie Achilles is een operatie van ISAF- en Afghaanse eenheden, die op zes maart is gestart. De operatie heef tot doel om het noorden van de Provincie Helmand te stabiliseren en als zodanig de regering van Afghanistan mogelijkheid te bieden tot ontwikkeling en wederopbouw van dit deel van het land.

bron:MinDef