De twee onderzeeboten die Defensie in 1995 heeft overgedaan aan ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen, worden binnenkort gesloopt in Maleisië. De Rotterdamse zakenman mocht ze in 1995 overnemen onder voorwaarde dat ze in 2000 zouden worden ontmanteld, als ze dan nog niet verkocht zouden zijn aan een partij die voor de Nederlandse regering aanvaardbaar was.

Dat laatste gebeurde niet en Van den Nieuwenhuyzen wist de zaak te rekken, totdat de rechter vorig jaar bepaalde dat hij zijn verplichting na moest komen. De boten bleven ook sindsdien liggen op een werf in Maleisië. Om te voorkomen dat ze in verkeerde handen vallen, laat staatssecretaris Van der Knaap ze nu zelf slopen. Als de kosten van de sloop hoger uitvallen dan de opbrengsten van het sloopmateriaal zal hij de rekening leggen bij het bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen.
De bewindsman zal proberen de geheime onderdelen van de boten te verkopen en daarbij rekening houden met de beperkingen van het Nederlandse wapenexportbeleid. Lukt dit niet, dan worden ze voor altijd onklaar gemaakt.
Van der Knaap heeft de Tweede Kamer beloofd dat bij de ontmanteling en de sloop in Maleisië strikte eisen op het gebied van milieu en beveiliging in acht worden genomen en dat daarbij geen sprake zal zijn van kinderarbeid.
bron:MinDef