Steeds meer Nederlandse organisaties bieden hulp aan de slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober in Pakistan. In de meeste gevallen gaat het om financiële hulp.

Hulp vanuit kerken
Kerkinactie heeft samen met de interkerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de slachtoffers. Via de lokale partnerorganisatie Church World Service worden 15.000 families voorzien van tijdelijk onderdak en voedselpakketten. Mensen in Nood/Cordaid stuurt een groot aantal shelterboxen en leveren via de diverse partnerorganisaties personeel en hulpgoederen.

Rode Kruis en Novib
Het Rode Kruis stuurt vanuit Nederland 5 emergency health kits met medisch materiaal. Novib, als onderdeel van Oxfam internationaal, is actief in zes districten van Pakistan en biedt hulp aan 30.000 gezinnen. Een team waterdeskundigen is onderweg om sanitaire voorzieningen aan te leggen.

Unicef
Unicef helpt in het getroffen gebied met het leveren van noodhulpgoederen als dekens, voedsel en kleding en op langer termijn met het openen van noodscholen. De VN-kinderrechtenorganisatie stelt dat een op de vijf slachtoffers in Pakistan een kind onder de vijf jaar is.

Andere stichtingen
Stichting Vluchteling werkt via het Internationaal Rescue Committee in het grensgebied met Afghanistan waar honderdduizenden Afghaanse vluchtelingen verblijven. Onmiddellijk is 100.000 euro ter beschikking gesteld. Terre des Hommes is gestart met het verlenen van psychotraumatische hulp. TEAR Fund heeft via haar partners een medisch team en een onderzoeksteam naar het rampgebied gestuurd. Plan Nederland stelt 200.000 dollar ter beschikking, voor noodhulp en wederopbouw in Noord-Pakistan.

Ramadan
De Federatie van Moslim Organisaties Nederland roept alle moskeeën op vrijdag te bidden voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. "Juist in deze maand waarin we vasten is solidariteit met de medemens meer dan anders een ultieme daad.'' Dat maakte de Federatie vandaag bekend. Ook de Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken roept haar leden op het vrijdaggebed aan Pakistan te wijden.

Giro 800800
De islamitische organisaties vragen de moskeeën en alle moslims ook om geld over te maken aan giro 800800, van de Samenwerkende Hulporganisaties. "De slachtoffers van de aardbeving hebben hulp en steun nodig, ook van hun broeders en zusters in Nederland.''

bron:RKK