Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) verwelkomt het ordelijk verloop van de verkiezingsdag in Oeganda afgelopen donderdag. De dag was over het algemeen goed georganiseerd en de opkomst was met 68% redelijk hoog. Zittend president Yoweneri Museveni zou volgens de laatste berichten uit Kampala kunnen
rekenen op 59% van de stemmen, zijn tegenstrever Kizza Besigye op 37%. Oppositieleider Besigye vecht de uitslag echter aan bij de kiescommisie. Nederland zal nu de officiële bekendmaking van de Oegandese kiescommissie afwachten. Nederland roept de betrokken partijen in Oeganda op de constitutionele procedures te respecteren.

De verkiezingen zijn een belangrijke stap in de terugkeer van Oeganda naar een meerpartijen democratie. De Oegandese bevolking heeft hiermee duidelijk gemaakt voor democratie te kiezen. Ondanks de goede organisatie en het rustige verloop heeft Nederland wel aanmerkingen op de periode voor de verkiezingen, waarin het ontbrak aan een eerlijk speelveld voor alle partijen. 'Niettegenstaande dat is het opmerkelijk dat zo'n groot gedeelte van de Oegandezen gekozen heeft voor de oppositiekandidaat', aldus Van Ardenne, 'blijkbaar heeft men zich niks aangetrokken van de intimidaties en heeft een groot deel van de Oegandezen in het Noorden en in Kampala massaal op oppositiekandidaat Besigye gestemd'.
Volgens Van Ardenne zal 'voor de nieuwe regering de hoogste prioriteit moeten zijn het oplossen van het conflict met het Noorden van Oeganda dat nu al bijna 20 jaar duurt en ontelbare slachtoffers heeft geeist. Miljoenen Oegandezen verblijven al vele jaren onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Kindsoldaten worden nog steeds geronseld door het zogenaamde Leger van de Heer. Daar moet nu een einde aan komen en dit is een goed moment. Internationale partners, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nederland werken al langer aan een oplossing en willen binnenkort met de nieuwe regering in Kampala om tafel om een vredesplan voor het Noorden uit te werken'.
 
bron:BuZa