Deze zomer houdt het Nederlandse Vereniging van Zeeschilders een expositie in Den Helder. De expositie is gratis toegankelijk. De werken hangen op drie verschillende locaties. Het hart van de expositie hangt in de gang van het Reddingmuseum Dorus Rijkers en is dagelijks tussen 10.00 en 17.00 gratis toegankelijk. Ook het WaterWorld Cafà© en de Stichting Nautische Monumenten op de Oude Rijkswerf Willemsoord tonen werk van de zeeschilders.

De expositie is van 24 juli tot 4 september te bewonderen en wordt zondag 24 juli om 15.00 uur feestelijk geopend door Burgemeester Staatsen in de gang van het Reddingmuseum Dorus Rijkers. Exposanten van deze bijzonder expositie onder de titel Sea of Dreams zijn: Pauline Bakker, Winnifred J.Bastian, Ingrid Dingjan, Maarten Groot, Ewoud de Groot, Annette Hiltermann, Leentje Linders, Piet  Lont, Sylvia Oudkerk, Jaap Ploos van Amstel, Peter de Rijcke, Wim Vaarzon Morel, Ellen van Toor en Rein de Vries.

De Nederlandse maritieme kunst kent een lange traditie die terug gaat tot de 17e eeuw. De geweldige groei van onze overzeese handel en grote successen van de Nederlandse oorlogsvloot leidden tot een stroom van opdrachten en brachten vele schilders ertoe zich in zee- en scheepsgezichten te specialiseren. Zeer gewild in de vorige eeuw bij rederijen en kapiteins waren realistische en gedetailleerde scheepsportretten. In de tweede helft van de I9e eeuw ontwikkelden schilders als Jongkind, Mesdag en Tholen impressionistische vormen van maritieme schilderkunst. In alle stijlen en stromingen van moderne kunst die zich daarna in deze eeuw ontwikkelden waren zee, kusten, havens en schepen belangrijke inspiratiebronnen.

De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan.
Aanleiding was de deelname van een groep Nederlandse beeldende kunstenaars aan een maritieme tentoonstelling in Parijs in 1948. Een succesvolle expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam leidde tot de oprichting van de NVZ in 1953. Belangrijke doelstelling van de vereniging is het bevorderen van beeldende kunsten die betrekking hebben op de zee en alles wat er aan grenst of zich erop beweegt. De variatie onder de 29 leden is groot. Er zijn zeer precieze technici, die op de hoogte zijn van elk scheepsdetail naast ruige registrateurs met een breed gebaar en een bewogen expressie. Ook bij de drie beeldhouwers en de keramiste zijn klassieke en moderne stromingen te vinden.

bron:Helder Gekaapt