De rechtbank heeft de 20-jarige B.S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De rechtbank acht onder meer bewezen dat B.S. op 19 juni 2005 opzettelijk de eigenaar van een café in Hoorn heeft doodgeschoten. Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van 15 jaar voor moord. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat B.S. een vooropgezet plan had om de eigenaar van het café dood te schieten. Ook is niet vast komen te staan dat B.S. op het moment van de confrontatie voldoende tijd had om na te denken over de gevolgen van het gebruik van het vuurwapen dat hij bij zich had. B.S. was onder invloed van alcohol en had zijn emoties niet onder controle. De rechtbank oordeelt dan ook dat er sprake is van doodslag en niet van moord.
Op 19 juni 2005 ging B.S. samen met een vriend naar het café waar de eigenaar van het café en een andere man waren. De eigenaar en de man zijn naar buiten gegaan en de man dreigde met een honkbalknuppel. Vervolgens heeft B.S. bij de confrontatie tussen de vier mannen op de eigenaar geschoten. Van noodweer is volgens de rechtbank geen sprake. Toen B.S. en zijn vriend en de eigenaar en de man voor het café stonden was de afstand tussen hen niet zodanig dat B.S. iets te vrezen had. Hij had kunnen weglopen.
De rechtbank vindt dat door deze volkomen zinloze daad onnoemelijk veel leed is toegebracht aan de vrouw en kinderen van het slachtoffer. Verder is de rechtbank van oordeel dat ongecontroleerd bezit van verboden wapens tot onaanvaardbare risico's leidt. Bovendien is B.S. al eerder tot een gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank acht ook bewezen dat B.S. in december 2004 zijn (ex-)vriendin met een vuurwapen heeft bedreigd. Verder is hij veroordeeld voor wapen-, munitie- en drugsbezit.
Bron: Rechtbank Alkmaar