Het programma van de negende editie van het Hydron Waterfestival dat op zaterdag 25 en zondag 26 juni plaatsvindt in de Bataviahaven in Lelystad, is voller en vollediger dan ooit. Mede dankzij de medewerking van de Bataviawerf, het NieuwLand Erfgoed Centrum en Batavia Outlet Shopping, is het nog meer dan voorheen de moeite waard een weekend in en rond de Bataviahaven door te brengen.

Samen met de vijfde editie van de Nationale Sloepenshow en de eerste editie van het Classic FM Batavia Concert, staat het programma van het Hydron Waterfestival garant voor een weekend ontspanning en vermaak. Het festival is zaterdag geopend van 10.00 tot 23.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Zowel de toegang als het parkeren en de ligplaatsen in de Bataviahaven (vol=vol)  zijn gratis. 
 
De eerste editie van het Hydron Waterfestival trok in 1996 circa 7.500 bezoekers; dit jaar worden, verdeeld over twee dagen, 40.000 mensen verwacht in en rond de Bataviahaven. Een steeds groter deel daarvan komt met de eigen boot; ook omdat de ligplaatsen in de Bataviahaven dit weekend gratis zijn. Naast het Waterfestival zelf vormen het Classic FM Batavia Concert en de Vijfde Nationale Sloepenshow de grote publiekstrekkers. 
 
Zeilen met driemasters 
Eà©n van de grotere publiekstrekkers van het Hydron Waterfestival vormen sinds jaar en dag de imposante zeilende driemasters als de Abel Tasman, de Liefde en de Stedemaeght. Daar komt dit jaar het nieuwe schip De Soeverein bij, een volledig dwarsgetuigd zeilschip. Het publiek kan op zondag met deze schepen korte en langere vaartochten maken. De kosten zijn zeer laag, enkele euro's per persoon, terwijl de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Kaarten zijn op het haventerrein verkrijgbaar. Vanwege de drukte geldt wel het advies er tijdig bij te zijn. 
Minstens zo dringen is het bij de rondvaarten met het Stoomschip De Noordzee en de voormalige marinesleepboot Dombo. Ook hier geldt dat de lage toegangsprijs is bedoeld om de schepen in de vaart te kunnen houden. Voor wie dat allemaal te langzaam gaat is er ook een Powerboat aanwezig: die vaart met meer dan 90 kilometer per uur over het Markermeer. Ook hierin kan het publiek een bijzondere ervaring opdoen. 
 
Grootste sloepenshow van West-Europa 
De Nationale Sloepenshow is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot de grootste sloepenshow van West-Europa. Begonnen met 20 sloepen in 1996, telt deze show inmiddels 55 werven met in totaal meer dan 110 geëxposeerde sloepen. Dit jaar zijn deze sloepen zowel op de wal als in het water te vinden. De show biedt een volledig overzicht van alle sloepen  die in Nederland op de markt zijn. Ook hebben de eerste buitenlandse deelnemers zich gemeld voor deelname aan deze populaire show. Voor de Nationale Sloepenshow worden in de Bataviahaven speciaal tijdelijke steigers aangelegd. Op de kade voor het water ontwikkelt zich inmiddels een 'droge' variant van de Sloepenshow want ook hier vindt een steeds groter aantal schepen een plek. De sloepenshow is beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Voor serieus geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid met de beoogde sloep een proefvaart op het Markermeer te maken. 
 
Klassiek concert 
Nieuw in het programma van het Hydron Waterfestival is het Classic FM Bataviaconcert dat op zaterdagavond 25 juni wordt gegeven. Speciaal voor dit concert wordt een ponton van 50x11 meter in de haven afgemeerd. Op dit ponton wordt het podium opgebouwd. Het geheel wordt overdekt met een grote tent zodat zowel de optredende musici als het publiek bij onverhoopt slecht weer een droge plaats vinden. Bij mooi weer zijn de zijkanten van de tent volledig geopend. Tijdens deze eerste editie van wat een nieuwe traditie moet worden, treden zowel het New Venture Consort als de bekende Nederlandse countertenor Sytse Buwalda op. Het concert begint om 20.00 uur en is net als het Waterfestival gratis toegankelijk. Wie met het eigen schip naar de Bataviahaven komt kan een plekje vinden naast het ponton, zodat men het concert vanuit het eigen schip kan bijwonen. Daarbij geldt wel het devies: vol=vol. 
 
Korting museatoegangskaarten 
Het Hydron Waterfestival zou zichzelf niet zijn als zowel het Bungyroeien als de Shantykoren ontbraken. Beiden zijn grotendeels verantwoordelijk voor de kenmerkende sfeer. Er nemen meer dan 10 shantykoren deel aan het Waterfestival. Op zondag is het Bungyroeien traditiegetrouw de grote publiekstrekker die voor veel hilariteit zorgt. 
 
Zowel de Bataviawerf als het NieuwLand Erfgoedcentrum geven in het weekend van het Hydron Waterfestival 20% korting op de toegangsprijzen. Bovendien is een schrijnwerker van de Bataviawerf op het terrein van de Bataviahaven aanwezig om demonstraties houtsnijwerken te geven. Liefhebbers van kopen en koopjes komen ook ruimschoots aan hun trekken. Niet alleen op de nautische markt op en rond de haven, maar zeker ook in het vlakbij gelegen Batavia Stad Outlet Shopping dat dit weekend volledig in het teken van het Waterfestival staat. Hoewel dichtbij gelegen kunnen bezoekers gebruik maken van de Bataviahaven-Bataviastad Express om zich op prettige wijze te laten vervoeren. 
Het Hydron Waterfestival is op zaterdag 25 juni geopend van 10.00 tot 23.00 en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De Nationale Sloepenshow is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 

waterfestival Lelystad