Persbericht

Het einde van het jaar nadert weer en om de jaarwisseling te vieren, vuren we ieder jaar graag wat vuurwerk de lucht in. Ieder jaar wordt er weer veel vuurwerk verkocht, maar doen er ook veel illegale pakketten de ronde. Om te liefhebber van illegaal vuurwerk te ontmoedigen heeft de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) een preventie actie op touw gezet. De preventie actie werd op 12 november jongstleden gestart en omving het, in opdracht van VeiligheidNL, opzetten van buitenlandse webshops om zo de bestellers van illegaal vuurwerk te ontmaskeren en te waarschuwen.vu

Succes

De Task Force OVB kijkt met succes terug op de preventie actie. Veel buitenlandse webshops accepteren geen bestellingen meer en dus kan de OVB met succes haar boodschap naar buiten brengen. Dankzij de preventie actie werden zo’n 500 potentiële kopers ontmaskerd.

Werkwijze

Nederlandse bestellers richtten zich voornamelijk op webshops uit Polen. Om de bestellingen te kunnen peilen en de bestellers te kunnen waarschuwen zette de Task Force OVB een aantal neppe webshops op. Wanneer de besteller illegaal vuurwerk bestelde via een neppe webshop, werd deze gewaarschuwd om af te zien van de bestelling. Er werd een videowaarschuwing, beschikbaar gesteld door de politie, naar het e-mail account van de besteller gestuurd en er werd een brief naar het bezorgadres van de besteller verstuurd van de OVB. Beide met dezelfde waarschuwing.

 

De persoonlijke gegevens werden niet beschikbaar gesteld aan de bestellers. De acties was enkel gericht op het waarschuwen van de bestellers en in de video werden dan ook enkel de initialen gebruikt. Dankzij social media en diverse vuurwerk fora werden de waarschuwingen massaal gedeeld en besproken. Een ieder geschrokken en er heerste flinke onrust. Volgens een woordvoerder van de OVB zijn mensen zich nu meer bewust van het feit dat online bestellen niet anoniem is en niet per se veilig is. Daarnaast hebben ook diverse Poolse webshops aangegeven geen bestellingen uit Nederland meer te accepteren.

Onveilig en onherkenbaar

Illegaal vuurwerk wordt vaak op onveilige wijze en vaak onherkenbaar verpakt. Dit kan voor vervelende en vooral gevaarlijke situaties zorgen. In vele gevallen worden dergelijke pakketten bij in beslaglegging al stuk gevonden met diverse kruit lekken. Het vuurwerk is hierdoor niet alleen gevaarlijk om af te steken, maar ook gevaarlijk bij vervoer en dus gevaarlijk voor de pakketdienst en een ieder die het in zijn of haar handen heeft. Daarnaast is het vuurwerk natuurlijk niet alleen gevaarlijk voor de persoon die het afsteekt, ook voor zijn of haar directe omgeving kan het ernstige gevolgen hebben.

 

De Task Force zag dit dan ook als voornaamste reden om de actie op touw te zetten en uit te voeren. 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform