De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft op basis van de reeds vastgestelde normen en limieten een voordracht voor kwalificatie ingediend bij NOC*NSF voor de shorttracker Niels Kerstholt (1000 meter). NOC*NSF heeft besloten deze voordracht over te nemen.

Voorts heeft de KNSB een voorstel ingediend met betrekking tot het aantonen van vormbehoud op de Europese Kampioenschappen (20-22 januari 2006 in Polen) voor Liesbeth Mau Asam (500 meter) en Cees Juffermans (1500 meter). Mau Asam behaalde vorig seizoen reeds haar nominatie op deze afstand. Juffermans deed dit afgelopen november tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Den Haag op de 1500 meter. NOC*NSF heeft besloten akkoord te gaan met dit voorstel. Dit betekent dat beiden op eerdergenoemde afstanden een zesde plaats moeten behalen op het EK om voor kwalificatie in aanmerking te komen.
 
Hiernaast heeft de KNSB een voorstel ingediend om het EK open te stellen voor directe kwalificatie voor niet genomineerde sporters. Dit voorstel wordt door NOC*NSF overgenomen met de aantekening dat gezien de uitzonderlijke situatie dit alleen wordt toegestaan voor een 1e plaats op de betreffende afstanden. Omdat Kerstholt al een kwalificatie heeft op de 1000 meter geldt dit alleen voor de 500 en 1500 meter bij de heren. Voor de dames betreft het de afstanden 500, 1000 en 1500 meter.
 
Aangetekend dient te worden dat sporters met een nominatiestatus die vormbehoud tonen voorgaan op de sporters zonder nominatie die op het EK een eerste plaats behalen.
 
bron:NOC*NSF