Zoetermeer kent zijn tweede Nederlandse kampioen. Niels Molenaar is in navolging van Ron van Zeist van Laurens Assurantiën Westerpark ook Nederlands kampioen geworden. De 21-jarige Molenaar behaalde zijn eerste Nationale titel na een zeer spannende finale in het Nationaal Bowlingsport Centrum in Schiedam in de B-klasse. Dit is de klasse voor bowlers met een jaargemiddelde tot 190.

De Apeldoornse Esmiralda van den Berg won de titel in de dames B-klasse (tot 180 gemiddeld). Zij had een zware kluif aan de Leidse Jose Plu. In het laatste frame kwam de overwinning pas naar Van den Berg. Plu verzaakte uit te striken waardoor de titel met drie pins in het voordeel van de Apeldoornse naar Van den Berg ging.

Molenaar, die voor zowel Bowlingvereniging Westerpark als voor Bowlingvereniging Van Tuyllpark speelt, startte de voorronde met een serie van 1340 pins over zes games, 223 gemiddeld. Met die score ging hij als eerste de halve finale in. Daarin zakte hij naar de vierde plaats. ´Ik had er een game van 172 tussenzitten. Het gevoel en de timing was even weg.' Weet Molenaar.

In de finale was het de dood of de gladiolen. In de drie finale games moest hij op de leidende en goed bowlende Geoffrey Cirkel 77 pins goedmaken. De onderhoudsmonteur van Zalm Bowling Westerpark en Van Tuyllpark nam het heft in eigen hand en opende met een keurige 226-game, terwijl de concurrentie steken liet vallen. Een deel van de achterstand was hiermee al weggewerkt. Ook aan zijn tweede finalegame kon bijna niemand tippen (234). Zijn naaste concurrenten Geoffrey Cirkel en Dennis Knijff moesten alle zeilen bijzetten om de Zoetermeerder bij te houden. Het bleef tot en met het laatste frame spannend, maar Molenaar trok met een 206 game aan het langste eind en won uiteindelijk met 17 pins voorsprong. Molenaar kijkt terug op een zeer geslaagd NK dat hij uiteindelijk afsloot met 216 gemiddeld.

Op zijn zevende jaar ging hij eens een keertje met een vriendje mee naar bowlen. Vanaf dat moment was hij direct gegrepen door de bowlingsport. ´Ik vond het wel leuk en ben toen ook gaan bowlen. Ik wist niet eens dat ik lid kon worden en daar kon trainen,'  zo herinnert Molenaar zijn eerste schreden in het Westerpark. Aan de periode dat hij jeugdtoernooien bowlde heeft hij hele mooie herinneringen. ´We speelden met een groepje altijd de toptoernooien. Bijna ieder weekend stond ik wel ergens op de baan. Ik heb zelfs een reis naar een toernooi in Ierland gewonnen.'  Molenaar heeft de bowlingsport onder de knie gekregen dankzij zijn jeugdtrainers Cesko van de Ark en Ed Egberts.

Na zijn jeugdperiode is het gooien van toernooien wat op de achtergrond geraakt. ´Van mijn hobby heb ik mijn beroep gemaakt en ik werk nu bij Zalm Bowlingcentres. Dat betekent dat je de weekenden minder makkelijk weg kan. Ook de sfeer bij seniorentoernooien is heel anders dan bij de jeugd. Bij de jeugd trok ik met een vast clubje op en ging altijd met een maatje toernooien gooien. Dat is nu anders.'

Niels Molenaar zat heel dicht bij de Nationale jeugdselectie en hij baalde dat zijn maatje Mike Wouters zes jaar geleden wel werd gevraagd voor de selectie en hij niet. De bondscoach vond dat ik te hard gooide. Dat doe ik ook, maar het was wel even een domper.'

Vorig seizoen werd Niels gevraagd om voor het hoofdklasse team van Laurens te komen bowlen en dat heeft hem weer extra motivatie gegeven om van de sport te gaan genieten.' Na het behalen van de Nationale titel begint het nog meer te kriebelen. ´Deze titel is zwaar bevochten en dat toont aan dat ik mijn strijdlust nog niet verloren heb. Het is een goede zet in de richting om de uitdaging met de A-bowlers (190 en hoger) aan te gaan.'

Het begon allemaal op haar 11de jaar. Toen ging ze een keer met de dochter van de overburen mee naar bowlen. Ze was direct fanatiek en wilde zich alles van de bowlingsport eigen maken. Enkele jaren later zat ze in de provinciale selectie. ´Ik was toen heel fanatiek en vond de strijd tussen mijzelf en de pins het meest aantrekkelijke van het spel. Als ik een spreekbeurt moest houden, dan ging dat uiteraard over bowlen.' Toen was ze jong en onstuimig zegt Esmiralda. ´Nu kan ik wat me vroeger is verteld en geleerd plaatsen en relativeren. Als iemand nu tegen me zegt wat ik moet doen om mijn spel te verbeteren komt alles wat ik bij de jeugd heb geleerd weer boven en kan ik het ook direct plaatsen en toepassen.' De 24-jarige medewerkster bancaire diensten bij Centraal Beheer Achmea is nog steeds leergierig. ´Mijn trainers Gerrit Jan van de Pijpenkamp en Renà© van den Bosch leren mij nog steeds heel veel en ik hoop volgend jaar in de A-klasse goed mee te kunnen komen en me te blijven ontwikkelen. De uitdaging ligt nu bij de Nederlandse toptoernooien en als ik denk dat ik eraan toe ben het idee heb dat ik mee kan komen in internationale toptoernooien zal ik zeker toernooien in het buitenland gaan spelen.'

De finale was zinderend te noemen. ´Dat kun je wel zeggen ja. Mijn start was matig (177), terwijl Josà© begon met een 241-game. Ik ben gewoon door blijven bowlen en uiteindelijk kwam het op het laaste frame aan. Ik was klaar terwijl Josà© de laatste frame nog moest gooien. Het resultaat was dat ik met drie pins verschil heb gewonnen,' aldus een gelukkige Van den Berg.

C-klasse

Claudia van de Meijs liet geen spaan heel van het deelnemersveld in de C-klasse. Met haar totaal van 2730 pins zat ze zelfs ver boven de score van de kampioene in de B-klasse. Echt spannend was het niet meer in de finale, maar ze bezorgde haar man en zichzelf wel een mooi verjaardagscadeau. ´Zaterdagavond hoorde ik tijdens het feestje van mijn man dat ik in de finale zat. Gelukkig kon ik uitslapen. Ik ben gewoon lekker gaan bowlen en dat ging helemaal niet verkeerd.' Zelf is ze dinsdag jarig.

Vijftien jaar geleden ging ze met haar ex vriendje op bowlen. Sinds die tijd is de sport voor Van de Meijs een verslaving. ´Ik ben even uit de bowling weggeweest omdat het met dat vriendje uitging. Daarna ben ik weer gaan ballen. Door een hernia operatie ben ik ook er ook een jaartje uitgeweest.' Nu maakt ze deze comeback. De provinciaal kampioene van Noord Holland kreeg een gratis ticket voor deelname aan de NK. ´Die heb ik mooi verzilverd'.

Hagenaar Yvo Hamstra werd door zijn schoonouders bijna de baan opgetrokken. Eigenlijk vond hij bowlen maar niets. ´Ze hadden in de huiscompetitie een reserve nodig en dat was ik.' De 24-jarige Hagenaar die in Schiedam bowlt glundert van geluk en zichtbaar genietend van zijn kersverse titel vertelt hij hoe spannend het was en hoe zijn revanche op Jacco Ras was. ´Jacco won van mij in Den Haag tijdens het klassetoernooi. Nu was het mijn beurt. Het kwam op de laatste games aan en nu was ik te sterk voor hem.' De laborant speurt onder andere internet af naar informatie die zijn spel ten goede kunnen komen. ´Het is een mentaal spelletje waarbij het opneemt tegen tien pins. Daar wil ik alles van weten. Dit seizoen is hij maar liefst 12 pins op zijn jaargemiddelde gestegen en zal volgend seizoen ingaan met een pas van ongeveer 184 gemiddeld.

D-klasse

Margreet de Ruiter kwam, bowlde en overwon. In 1999 ging de 53-jarige bowlster uit Goes met Mies Clijnk mee naar het bowlen. Enkele jaren later ging ze ook mee naar 50+toernooien. Daarvoor had de kersverse Nederlands kampioene nog nooit van de bowlingsport gehoord. Ze had nog niet eens een bowlingcentrum van binnen gezien. ´Ik zal je zeggen dat ik toen niet eens wist dat er bij ons op de Beestenmarkt een bowlingcentrum was.' Nu pronkt ze met de beker. ´Mijn man en ik doen nu een wedstrijd wie de meeste bekers wint. In 2004 werd ik bij de NK 50+ handicap tiende. Mijn man werd toen eerste. In 2001 ben ik derde geworden. Maar deze beker gaat op de kast. Dit is een speciale.' De finale ging tussen haar, Corry van Rijthoven en Natalie Symonds. ´Ik heb wel stiekem gekeken naar de tussenstanden, maar echt spannend was het de laatste game niet meer.'

In 2001 ging hij met een familie-uitje bowlen. ´Dat vond ik leuk en ik ben blijven bowlen in Duivendrecht,' zegt Pedro Veldhuis. ´Daar ben ik begonnen in het team van mijn schoonvader Frank Tjon Asam. ´Het eerste jaar werd ik gelijk verenigingskampioen in de D-klasse.' Voor aanvang van dit seizoen heeft de beleidsmedewerker van het Stadsdeel Amsterdam Osdorp zijn doelen gesteld. ´Het hele seizoen heb ik gepland. Ik weet precies welke toernooien ik zou spelen en wilde bij de top drie in mijn klasse van mijn vereniging horen, ik wilde de provinciale kampioenschappen winnen en ik wilde Nederlands kampioen worden in de D-klasse. Met mijn trainer Edith Joosten heb ik hard gewerkt aan mijn spel.' Twee van de drie doelstellingen heeft Veldhuis gehaald. Bij de provinciale kampioenschappen werd hij zesde. ´Mooi resultaat toch? Het plannen van toernooien en het stellen van doelen vind ik gewoon leuk. Voor volgend seizoen weet ik nu al waar ik bowl. Dan kan ik daar naartoe werken.'

bron:NBF

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular