Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft onlangs het Rudolf Escher Componisten Fonds in beheer gekregen. Dit CultuurFonds op Naam heeft als doelstelling het financieel ondersteunen van jonge componisten voor het volgen van een studie of masterclass in binnen- en buitenland. Ook projecten waarbij het werk van jonge (Nederlandse) componisten wordt uitgevoerd en van concerten waarbij werken van Rudolf Escher worden uitgevoerd, kunnen worden ondersteund.

Rudolf Escher werd op 8 januari 1912 geboren in Amsterdam. Een deel van zijn jeugd bracht hij door in Indonesië, waar de tropische natuur en het pianospel van zijn vader een onuitwisbare indruk op hem maakten. Na terugkeer in Nederland bezocht Escher het gymnasium, maar na vier jaar besloot hij deze opleiding in te ruilen voor een leven dat voortaan geheel gewijd zou zijn aan de muziek, vooral aan het componeren. Bij zijn dood in 1980 had hij 41 composities op zijn naam staan voor kamermuziek en orkesten, vocale composities en één elektronische compositie. Escher was naast componist ook dichter, schilder en essayist.
Het Rudolf Escher Componisten Fonds is ingesteld door het bestuur van het Rudolf Escher Comité en de erven van Rudolf Escher. Het fonds wordt gevoed door de jaarlijkse BUMA en STEMRA rechten. Aanvragen voor een bijdrage uit dit CultuurFonds op Naam kunnen worden ingediend bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor meer informatie (algemene voorwaarden en deadlines) ziecultuurfonds.nl.
Om de Fondsen op Naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds te onderscheiden van de Fondsen op Naam bij andere instellingen, hanteert het Prins Bernhard Cultuurfonds sinds 1 januari 2006 de term CultuurFonds op Naam. Op dit moment beheert het fonds 174 CultuurFondsen op Naam, die jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro aan het activiteitenbudget bijdragen.
bron:St prins bernhard cultuurfonds