Op 28 april opent het nieuwe Hunebedcentrum in het Drentse Borger zijn deuren voor het publiek. Nog nooit eerder is het verhaal van de Hunebedbouwers beter te beleven geweest als nu. Het Hunebedcentrum, dat ligt naast het grootste hunebed van Nederland, laat op een geheel nieuwe wijze het verhaal achter de hunebedden zien. Voor veel mensen zal dit een vernieuwde kennismaking zijn met de oudste monumenten van ons land. 

Het Hunebedcentrum is ontworpen door Aldo en Hannie Van Eyck, een van Nederlands beroemdste architectenbureaus. Het gebouw is geïnspireerd op een Saksische boerderij en is gelegen op een unieke plek in het Drentse landschap.  
 
Via een film, een diorama op ware grootte van een hunebedbouwersgezin, een moeras met offers, een volledig nagebouwd hunebed met inhoud zoals het er 5000 jaar geleden uit heeft gezien en via vele andere onderdelen wordt duidelijk wie de mysterieuze hunebedden in het Drentse landschap hebben neergezet. 
 
De opzet van het nieuwe centrum past volledig bij de wensen van de hedendaagse consument die wil beleven. Via de nieuwste museumtechnieken kunnen de mensen het verhaal van de hunebedbouwers voelen, ruiken, horen en zien. 
 
In het centrum is een themarestaurant aanwezig waardoor mensen het verhaal ook nog kunnen proeven. In de bijbehorende winkel zullen mensen een groot aanbod vinden van hunebedproducten  en aanverwante zaken.  
 
Het centrum is niet alleen een tentoonstelling. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd, worden arrangementen aangeboden en zullen er wisseltentoonstellingen te zien zijn. Vanuit het centrum is het mogelijk om fiets- en wandelroutes naar de hunebedden en grafheuvels in de omgeving te maken. Tevens is het mogelijk voor groepen om met een gids een wandeling te maken in een aantal archeologische reservaten in Drenthe. 

bron:Hunebedcentrum