Het eerste landelijk internetplatform waarop de gast direct bij een hotel kamers en/of vergaderaccommodatie kan boeken wordt vandaag gelanceerd. Tot dusver verliep de verwerking van boekingen vrijwel altijd via een tussenpartij en werd hiervoor een commissie voor berekend. Het platform genaamd hoteliers.com wordt door Koninklijk Horeca Nederland ondersteund.

Het platform vermeldt alle contactgegevens van het hotel, berekent geen kosten door aan de gast en biedt een totaalpakket van hotelboekingen en vergaderaccommodatie. Hotels betalen een vast lidmaatschap per maand om deel te nemen aan het platform, hiervoor kunnen ze onbeperkt geboekt worden, het platform verzorgt de marketingactiviteiten. Doordat de boekingen direct bij het hotel binnenkomen zonder tussenkomst van een tussenpartij, kan hoteliers.com goedkoper werken en de hotelier zijn winstmarge vergroten of de kamer goedkoper aanbieden aan de gast. Het voordeel voor de consument is dat zij direct in contact kunnen treden met het hotel van hun keuze.

Een unieke samenwerking
Het platform is ontstaan uit het gegeven dat ondanks de opkomst van het internet het traditionele afrekenmodel in de hotellerie niet is veranderd. Dit bleef op basis van een commissie per boeking terwijl het internet als direct kanaal hier juist andere mogelijkheden biedt. Omdat nieuwe internetboekingspartijen het businessmodel van de traditionele reisbureaus adopteerden is er voor de hotelier qua kosten eigenlijk nog weinig veranderd sinds de opkomst van het internet.

Tijd voor verandering dachten de initiatiefnemers van het platform, twee oud-studenten van de Hotelschool Den Haag. Inmiddels is er twee jaar ontwikkeling in het platform gestoken en zijn er nu ruim 50 hotels die zich in de pre-opening fase hebben aangesloten. Mede om dit aanbod snel te kunnen uitbreiden is er een samenwerking aangegaan met Koninklijk Horeca Nederland (sector hotels) welke zich helemaal kon vinden in het transparante model van hoteliers.com. Verdere details omtrent deze samenwerking zijn binnenkort te vinden op de website van Koninklijk Horeca Nederland.

bron:Hoteliers.com