Het nieuwe ondersteuningsvaartuig voor de Cariben van de Koninklijke Marine, Hr.Ms.Pelikaan, is dinsdag 7 februari in Roemenië gedoopt. De echtgenote van de voormaligBevelhebber der Zeestrijdkrachten vice-admiraal Ruurt Klaver verrichte de doop. Het casco van de Pelikaan is gebouwd op de werf in Galati van de Nederlandse scheepsbouwer Damen in Roemenië. Het schip vaart eind april zelfstandig naar Nederland om daar afgebouwd te worden bij de Damen-werf in Gorinchem.

Hr.Ms. Pelikaan krijgt verschillende taken. Het schip zal ondersteuning bieden aan
operaties en oefeningen van de Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba en het Korps
Mariniers. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervoeren van materieel, maar ook om de ondersteuning vanaf zee van operaties en missies op het land. Ook ondersteunt de Pelikaan de operaties van het stationsschip dat de marine permanent in de West heeft voor rechtshandhaving, kustwachtoperaties en drugsbestrijding. Daarnaast kan de Pelikaan militaire bijstand leveren bij natuurrampen in het gebied, door de snelle mogelijkheid van het vervoer van noodzakelijk materieel en personeel en humanitaire hulpgoederen.

De nieuwe Pelikaan is sinds de zestiende eeuw het twaalfde schip dat onder deze naam bij de marine in dienst komt. Haar directe voorganger is eind 2005 uit dienst gesteld en was ook ondersteuningsschip in de Cariben. Nadat de Pelikaan medio 2006 in dienst is gesteld, zal de Pelikaan aan haar operaties in de Cariben beginnen.

Technische informatie ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan (A804)
Lengte: 65.40 meter
Breedte: 13.20 meter
Maximale diepgang: 3.00 meter
Waterverplaatsing: 1150 ton
Maximale snelheid: 14.5 knopen
Bemanning: 13 personen
Accommodatie: 77 personen
bron:MinDef