Het Noorden is een groot gratis poëziefestival rijker: ‘Dichter bij Foltz’. Op 1 oktober 2006 om 13:00 uur geeft wethouder Mario Post van de gemeente Menterwolde het startsein voor de eerste editie. Aansluitend draagt dichter des vaderlands Driek van Wissen enkele gedichten voor.

Daarna is het woord aan achtendertig dichters, waaronder Tsjead Bruinja, Anneke Claus, Sieger M.G., Ronald Ohlsen en Willem Jan van Wijk, maar ook streektaaldichters die in het Gronings, Fries en het Drents voordragen. 

 

Tussendoor zijn er optredens van de muzikanten P.M. O’Sullivan en Tom Brans.  Theatergroep ‘losse planken’ beeldt gedichten uit en  de cabaretesk poëtische act ‘de vloeibare woordenwinkel’ bedient bezoekers met gebottelde vloeibare zinnen.

 Dit alles speelt zich af op de mooiste plekken in de tuinen van Tuingoed Foltz te Meeden. Tuingoed Foltz is een specialiteitenkwekerij, gevestigd in een honderd jaar oude Groningse boerderij met daarbij 3,5 hectare grond. Een oude boomgaard die een nieuw leven is ingeblazen. Moerbedden die baden in het zonlicht. Een oude houtwal en een jonge, 300 meter lange lindenlaan. In de verte een heuveltje en een natuurlijke poel. Hier en daar een eenzame stoel of een verdwaald ornament. Een balkende ezel, opvliegende duiven.  

Bij slecht weer zal het festival  plaatsvinden in de binnenruimte van de boerderij, de deel, de schuur en de kassen.

 De toegang is gratis. Bezoekers die met openbaar vervoer komen kunnen vanaf station Scheemda gebruik maken van een gratis pendelbus. Voor bezoekers die met de auto komen is er voldoende gratis parkeergelegenheid voorhanden. Op Tuingoed Foltz vindt op dezelfde dag ook een 'Kleintje Najaarsplantenmarkt' plaats met feestelijke kortingen op de volledige plantencollectie. 

Met Dichter bij Foltz wil de organisatie de mensen een fantastische combinatie van poëzie en natuur, cultuur en muziek aanbieden. De organisatie is in handen van Rense Sinkgraven, Kasper Peters, Trudy Dijkshoorn en Corrie Boin.

  Datum :   Zondag 1 oktober 2006 Tijd     :   13:00 – 17:00 uur Plaats   :  Tuingoed Foltz               Hereweg 346

               9651 AT Meeden (Gr.)

bron: dichterbijfoltz.nl