Een nieuw systeem zorgt er voor dat donororganen beter bewaard kunnen worden. Dit kan het aanbod van bruikbare organen sterk vergroten. Arjan van der Plaats van de afdeling Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelde een draagbaar bewaarsysteem, dat gedoneerde levers en nieren constant van voedingsstoffen en zuurstof voorziet. Hij promoveert op 14 november 2005 op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van der Plaats ontwikkelde het Groningen Hypotherme Machinale Preservatie-systeem (GHMP-systeem). Dit is een machine die de gedoneerde levers en nieren actief doorspoelt. Het GHMP-systeem zorgt voor een constante toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en voert tegelijkertijd de afvalstoffen af. Het ontwikkelde prototype van het systeem bestaat uit een elektromechanisch gedeelte en deel waarin de lever bewaard wordt. Een koelbox houdt het orgaan op een constante temperatuur. Twee elektromotoren en een zuurstofcilinder pompen zuurstofrijke spoelvloeistof onder een constante druk door de lever. Op dit moment worden gedoneerde levers op smeltend ijs bewaard.

Kwaliteit stabieler
Van der Plaats onderzocht het functioneren van het prototype door gedoneerde levers 24 uur in het systeem te bewaren. Hieruit bleek dat de machine voldeed aan de gestelde eisen van de transplantatie-specialisten. Het prototype van het GHMP-systeem kon de druk en temperatuur 24 uur constant houden, kon continu de juiste hoeveelheid zuurstof aan de lever toedienen en bracht geen schade toe aan de levercellen. Hierdoor nam de kwaliteit van het orgaan minder snel af. Ook bleek het systeem gedurende 24 uur volledig steriel te zijn.

Langer bruikbaar
Doordat de levers beter bewaard kunnen blijven in het nieuwe bewaarsysteem, blijven de organen langere tijd bruikbaar voor een transplantatie. Ook kunnen organen die met de huidige methode niet goed genoeg bewaard kunnen worden, nu wel getransplanteerd worden. Dit kan leiden tot een groter aanbod van donororganen.

Arjan van der Plaats deed zijn onderzoek in een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Biomedical Engineering en Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt nu als ontwikkelaar bij het Groninger bedrijf Organ Assist BV; daar werkt hij aan de verdere ontwikkeling van het GHMP-systeem. Het doel hiervan is om met een uitontwikkelde versie te komen die op de markt kan worden gebracht.

bron:RUG

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular