Persbericht
Velsen, 9 juli 2010

Verschenen ´‘˜De dagelijkse dingen, maar dan met MS‘˜‘˜, een boekje met verhalen uit de dagelijkse praktijk van een MSer.

De verhalenbundel à¢â‚¬Å“De dagelijkse dingen, maar dan met MSà¢â‚¬ is geschreven door Egbert Mulder. De auteur leeft 24 jaar met de ziekte Multiple Sclerose (MS). Hij beschrijft in 46 korte verhalen wat de ziekte in het dagelijkse leven met hem doet.
Het boek is verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl.

In de eerste verhalen leren we Mulder kennen als een jonge, sportieve carrià¨reman. In de bloei van zijn leven openbaren zich de eerste verschijnselen van de ziekte Multiple Sclerose. In de laatste verhalen is Egbert Mulder een man van iets over de vijftig die zich op krukken voortbeweegt. De ziekte sluipt zijn leven binnen en heeft na 24 jaar een prominente plek veroverd. De verhalen geven het proces weer van ontkenning naar bewustwording, van strijd naar acceptatie. De moed om door te gaan en inventief te zijn, loopt als een rode draad door de verhalen.

Mulder schetst het aangrijpende proces van vermindering van fysieke kracht en toename van emotionele belasting. Hij beschrijft gewone dagelijkse gebeurtenissen die in zijn MS-leven plaatsvinden. Het zijn situaties waarin Mulder terecht komt als gevolg van zijn ziekte. De auteur geeft wat hem overkomt door zijn ziekte op een nuchtere en realistische manier weer met de nodige zelfspot en humor. Mulder gaat in op praktische en op emotionele zaken. Er zijn steeds nieuwe obstakels die overwonnen moeten worden. De auteur laat de lezer dicht bij komen. De lezer mag zijn ontreddering meebeleven. Mulder geeft de moed echter niet op. De toon van het boek blijft positief.

De auteur heeft door de uitgave van zijn verhalenbundel niet alleen zichzelf maar ook lotgenoten die de last van de ziekte MS moeten dragen, een dienst bewezen. MSers hebben met de verhalenbundel, een boekje in handen waarin zij situaties en emoties met Mulder kunnen delen. Dat gaat ook op voor partners, familie en vrienden van MSers.
Mulder neemt niet alleen MSers mee naar zijn privà©domein. Hij nodigt ook mensen uit die MSers ondersteunen, zoals zorgverleners en beleidsmakers. Een ieder die zich wil verplaatsen in het leven van een chronisch zieke krijgt die gelegenheid door het lezen van de verhalenbundel à¢â‚¬Å“De dagelijkse dingen, maar dan met MSà¢â‚¬.

Noot voor de redactie:
Voor informatie kunt u terecht bij
Egbert Mulder
Lariksstraat 15
1971JR IJmuiden
Telefoon: 0255-510290 (na 10 uur)
Email: [email protected]
Website: www.egbert-mulder.nl