Nieuwe aanbesteding voor veiligheidsvesten politieMinister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft besloten dat er een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure komt voor de aanschaf van veiligheidsvesten voor de politie. De aanbestedingsprocedure eerder dit jaar heeft geen geschikt vest opgeleverd dat zowel voldoende bescherming biedt als comfortabel genoeg zit om in te werken.

Al voor de eerste aanbestedingsprocedure waren minister Remkes en de politiebonden het eens over de eisen waaraan veiligheidsvesten voor politiemensen moeten voldoen. Naast technische eisen over de bescherming tegen kogels en messteken, zijn er ook eisen over draagcomfort en bewegingsvrijheid in verschillende situaties.

Hoewel het geen harde eis was, ging de voorkeur uit naar vesten die ook bescherming bieden tegen prikken met injectienaalden. Naaldwerendheid maakt vesten veel stugger en daarmee minder comfortabel. In de eerste aanbestedingsprocedure vielen daardoor veel vesten af. In de tweede aanbestedingsprocedure blijft de wens van naaldwerendheid weliswaar gehandhaafd, maar de veiligheid en het draagcomfort staan voorop. Fabrikanten kunnen daarom ook vesten aanbieden die niet of minder naaldwerend zijn.

De veiligheidsvesten worden onder het overhemd gedragen. De korpsbeheerder van elk korps bepaalt welke politiemensen een veiligheidsvest krijgen en stelt regels op over het verplicht of vrijwillig dragen van het vest.

Naar verwachting zullen de eerste nieuwe veiligheidsvesten in het voorjaar van 2006 kunnen worden geleverd door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).
Sommige politiekorpsen hadden zelf al eerder veiligheidsvesten aangeschaft. Na afloop van de contracten met hun leveranciers gaan ook deze korpsen over op de vesten die via het KLPD worden geleverd.

bron:BZKComments are closed.
%d bloggers liken dit: