De ziekte van Alzheimer houdt nauw verband met schade aan de bloedvaten in de hersenen. Dat schrijven wetenschappers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) deze week in het American Journal of Pathology. Wellicht opent het de weg naar een effectieve aanpak van deze ziekte.

Zoals bekend gaat Alzheimer samen met de vorming van zogeheten eiwitplaques in de hersenen. Uit proeven met muismodellen hebben Samir Kumar-Singh en zijn collega's onder leiding van prof. Christine Van Broeckhoven nu afgeleid dat deze plaques voornamelijk ontstaan rond de bloedvaten.

Wat er aan de hand lijkt te zijn, is dat het overschot aan amyloid-àŽ²-eiwit normaal gesproken door die bloedvaten wordt afgevoerd. Het eiwit tast echter op termijn de bloedvaten aan, een effect dat wellicht wordt versterkt doordat bij het ouder worden de eiwitverwijdering minder efficiënt verloopt. Achtergebleven eiwit vormt plaques, die zich hechten aan de bloedvaten en steeds meer schade veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vaatwand lekken en valt het bloedvat uit.

Als deze hypothese klopt, kunnen de eerste stadia van Alzheimer mogelijk worden uitgesteld met een therapie die de afvoer van het eiwit bevordert. Dat zou een geheel nieuwe benadering van de behandeling van deze ziekte zijn.

bron:VIB

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular