De hoofdmacht van de volgende lichting EUFOR militairen van de Koninklijke Landmacht vertrekt dinsdag 25 oktober vanaf vliegbasis Eindhoven naar Bosnië Herzegovina. Het gaat om militairen van 13 Bevoorrading Compagnie en 11 Afdeling Rijdende Artillerie. Beide eenheden zijn afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot en zullen met ongeveer vierhonderd militairen gedurende zes maanden het grootste deel van de Nederlandse bijdrage aan de EU-missie vormen.

 

De Nederlandse deelname aan operatie EUFOR bestaat uit een Support Company, een Normal Framework Operations (NFO) Company en Liaision and Observation Teams (LOTs). De Support Company bestaat uit militairen van 13 Bevoorrading Compagnie en zorgt voor de bevoorrading van de militairen in het gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om post, eten, drinken en brandstof. De NFO Company bestaat uit mannen en vrouwen van 11 Afdeling Rijdende Artillerie en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de lokale autoriteiten bij operaties. Dit is onder meer het controleren van voertuigen, inzamelen van wapens en beveiligen van transporten. De LOTs worden bemand door militairen van diverse eenheden die leven en werken tussen de lokale bevolking. Zij bemiddelen tussen hen en de lokale en regionale bestuurders. Daarnaast verzamelen ze informatie over problemen die zich in het gebied voordoen.

Voor de duur van de missie is aan de Support Company een Roemeens Transportpeloton
toegevoegd en aan de NFO Company een Bulgaars Infanteriepeloton. Tijdens de eindoefening Rhino Prepare 2005, die in september plaatsvond, hebben de Nederlanders, Bulgaren en Roemenen al met elkaar samengewerkt.

bron:MinDef