De druk op de producenten van bouwmaterialen neemt toe: milieuvriendelijkheid en makkelijke gerecycling zijn zowat de belangrijkste eisen die aan de producten worden gesteld. Veel materialen hebben groene geloofsbrieven. Maar de echte milieuprestatie van een product ligt in de recyclingratio en in de efficiëntie van de ophaalsystemen. Verbazingwekkend genoeg werd de standaard bepaald door lood en de producenten. De vereniging van de Europese Bladlood Industrie (ELSIA) heeft geïnvesteerd in lange-termijnonderzoek waarin de milieuprestaties van bladlood en andere bouwmaterialen werden vergeleken. Het onafhankelijke en gerespecteerde onderzoeksinstituut TNO dat gevestigd is in Nederland kwam tot de conclusie dat bladlood een veel gunstigere levenscyclus heeft dan mogelijke substitutiematerialen zoals SEBS, GRP, EPDM en PVC. Slechts verwaarloosbaar kleine hoeveelheden bladlood komen op het stort terecht.

 Tot 97,5 % van het materiaal wordt gerecycleerd voor hergebruik voor een nieuw, langdurig gebruik. “De recente onderzoeksresultaten weerleggen de hardnekkige maar ongefundeerde vooroordelen over bladlood en bevestigen dat bladlood gewoon de beste en de meest milieuvriendelijke oplossing is,” aldus Ben Travers, voorzitter van ELSIA. Samenvattingen van recente rapporten en meer informatie vindt u op de website van ELSIA.

Over ELSIA:
De European Lead Sheet Industry Association (ELSIA) is de centrale vereniging van de Europese Bladlood Industrie. Alle leden werken volgens een vastgelegde EN-norm die de hoogste productkwaliteit garandeert. ELSIA is vastbesloten om onderzoek en ontwikkeling op lange termijn te steunen en zich ervan te verzekeren dat haar producten absoluut milieuvriendelijk zijn. De leden nemen een moderne, verantwoordelijke houding aan ten opzichte van gezondheid en veiligheid van de stakholders en het milieu.

bron:Conovo Media