Producenten van bouwmaterialen doen er alles aan om de levensduur van hun producten te verlengen. De producenten van bladlood zijn de concurrentie echter al een stapje voor. Leden van de European Lead Sheet Industry Association (ELSIA) werken volgens de EN 12588 normen voor bladlood wat hen toelaat producten aan te bieden die een levensduur hebben die door geen enkel concurrerend product geëvenaard wordt.

 Het milieuprofiel van een product wordt gewoonlijk bekeken vanaf de productie tot het ogenblik dat het wordt weggegooid. Het gebruik tijdens de gehele levensduur van een product wordt geëvalueerd, van “wieg tot graf”.

Maar, als resultaat van bijzonder geavanceerde ophaal- en recyclingsystemen die slechts weinig energie verbruiken, kent bladlood eigenlijk geen “graf”. In plaats daarvan kan het steeds weer opnieuw gebruikt worden. Onderzoek dat uitgevoerd werd door het gerenommeerde en gerespecteerde TNO instituut in Nederland leidde tot belangrijke conclusies: bladlood heeft de beste prestatie of het vlak van het milieu, in vergelijking met alle andere onderzochte materialen die als waterdichting worden aangewend.

“Geen enkel alternatief bouwmateriaal heeft een levensduur die ook maar in de buurt komt van die van bladlood. Veel synthetische alternatieven boeten aan kwaliteit in onder invloed van UV-licht en sommige moeten na slechts 15 jaar reeds volledig vervangen worden”, verklaart Ben Travers, voorzitter van ELSIA. “Goed geplaatst bladlood behoeft helemaal geen onderhoud gedurende de hele levensduur en kan gebruikt worden als materiaal dat je kan ‘plaatsen en dan vergeten’, totdat het gebouw afgebroken wordt.”

Samenvattingen van recente rapporten en andere informatie vindt u op de website van ELSIA onder www.elsia-web.org.

Over ELSIA:
De European Lead Sheet Industry Association (ELSIA) is de centrale vereniging van de Europese Bladlood Industrie. Alle leden werken volgens een vastgelegde EN-norm die de hoogste productkwaliteit garandeert. ELSIA is vastbesloten om onderzoek en ontwikkeling op lange termijn te steunen, en zich ervan te verzekeren dat haar producten absoluut milieuvriendelijk zijn. De leden nemen een moderne, verantwoordelijke houding aan ten opzichte van gezondheid en veiligheid van de stakeholders en het milieu.

bron:Conovo Media