Nieuwe standaard voor InternetbankierenRabobank, ABN AMRO, ING Bank, Postbank en TPG Post zijn het eens geworden over de manier waarop digitale nota's en facturen via internetbankieren uitgewisseld, gepresenteerd en betaald kunnen worden. Hiermee wordt het ontvangen en betalen van nota's en facturen een stuk eenvoudiger voor de consumenten, de bedrijven en de banken. Deze nieuwe manier van digitaal factureren en betalen zal in de 1e helft van 2006 geïntroduceerd worden.

De verwachting is dat andere banken ook zullen aansluiten bij deze standaard. TPG Post en in de toekomst ook andere bedrijven gaan namens de notaverzenders de digitale nota's aanleveren bij banken.

Betalen van de digitale nota vindt plaats binnen internetbankieren. De digitale nota komt hiermee tegemoet aan de wens van consumenten aan snelheid, gemak en veiligheid. Met deze nieuwe dienst is het overtypen van acceptgiro's door de klant niet meer nodig. Daarnaast kunnen klanten automatische incasso's binnen de beveiligde omgeving van internetbankieren bekijken. Hierdoor heeft de klant een volledig overzicht van al zijn facturen.

De digitale nota biedt grote voordelen voor bedrijven, omdat het administratieve afhandelingproces wordt versneld en vereenvoudigd. Bovendien bespaart het print- en verzendkosten. Het voordeel voor banken is dat het aantal papieren acceptgiro's afneemt, waardoor het betalingsverkeer nog efficiënter wordt. De banken bieden de klanten steeds meer diensten via internetbankieren aan.

Inmiddels maakt 63% procent van de Nederlandse huishoudens actief gebruik van internetbankieren. Uit recent marktonderzoek van InterviewNSS kwam naar voren dat 77% van de Nederlandse internetters gebruik wil maken van de digitale nota. Een aantal grote bedrijven heeft reeds aangegeven met de standaard te gaan werken, waaronder KPN, Eneco Energie, Agis Zorgverzekeringen, Sanoma Uitgevers en Neckermann Shopping.
 
Bron : TNTComments are closed.
%d bloggers liken dit: