Sinds 2002 is hard gewerkt aan het tot stand brengen van toeristisch-recreatieve kanoroutes door Alkmaar. De routes zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de gemeente Alkmaar en kanovereniging Odysseus. Ze variëren in lengte van 5 tot 19 km en gaan langs de vele bezienswaardigheden van Alkmaar. Uitgangspunt waren de reeds bestaande routes van kanoverhuur De Kraak.

Door de kanovereniging is nu ook een extra route in Alkmaar-Noord uitgezet. De routes zijn voorzien van duidelijke bebording en van aanlegplaatsen onderweg. Naast de routes in Alkmaar worden kanoërs ook geleid door de Bergerpolder en het weidegebied van Heiloo. Een brochure met alle zes kanoroutes is vanaf 29 juni verkrijgbaar bij de VVV voor drie euro (à¢?¬ 1,50 met kortingsbon).

Het idee voor uitgestippelde vaarroutes door Alkmaar komt uit het Waterplan 2002-2012. In dit plan, dat is opgesteld in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is rekening gehouden met de samenhang tussen alle aspecten van het water: kwaliteit, veiligheid, wonen, natuur en recreatie. Het uitbreiden van de recreatieve mogelijkheden op en bij het water is een belangrijke doelstelling van het Waterplan.

De eisen die aan de routes werden gesteld, waren simpel: ze moesten aantrekkelijk zijn, vanuit het centrum van Alkmaar bereikbaar en voldoende uit- en overstapmogelijkheden hebben. Het plan kon daadwerkelijk worden gerealiseerd doordat naast de gemeente Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ook de provincie Noord-Holland, het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Halter in Balans en de Blauwe Loper een financiële bijdrage leverden.

bron:Gemeente Alkmaar