Weergeïnteresseerden, die gebruikmaken van satellietgegevens en weerkaarten, kunnen hun hart ophalen. Het KNMI heeft de satellietrubriek (SATREP) vernieuwd. De informatie is actueler en toegankelijker. Ook het archief is verbeterd zodat weersituaties uit het verleden gemakkelijker zijn te raadplegen.

 

SATREP, afgeleid van Satellite Report, is een meerdimensionale presentatie van de atmosfeer gebaseerd op satellietbeelden, modelberekeningen en waarnemingen van weerstations en meetpunten. De presentatie is bij uitstek geschikt voor een snelle analyse van de weersituatie. Elk kwartier wordt er een nieuwe automatische analyse gemaakt. Een complete, handmatige, analyse is elke 6 uur beschikbaar.

Verder is via de site de volledige SatRep handleiding beschikbaar. Dit is een uniek document waarin alle, meteorologisch belangrijke structuren, die op een satellietfoto herkenbaar zijn, worden beschreven.

SATREP is een initiatief van de Oostenrijkse Meteorologische Dienst, in samenwerking met het KNMI en de nationale meteorologische instituten van Kroatië, Finland en de europese satelliet organisatie Eumetsat. De lancering van de vernieuwde site vindt plaats in het kader van de viering van tien jaar internationale samenwerking in de satellietmeteorologie. Om het jubileum onder de aandacht te brengen organiseert de Europese satellietorganisatie Eumetsat deze week in Wenen een bijeenkomst voor genodigden.

bron:KNMI