Onlangs is op het Nationale Park De Hoge Veluwe de nieuwe observatiepost De Schuilkelder in gebruik genomen. De naam is ontleend aan het gebied waarin het gebouw te vinden is. De post vervangt de oude locatie, Nieuwe Plijmen, omdat deze verouderd bleek. Bovendien was het gebied waarover de bezoeker kon uitkijken niet aantrekkelijk genoeg voor het kaalwild (hindes, kalveren).

De Schuilkelder is 37 meter lang en bij de bouw is gebruik gemaakt van douglas- en eikenhout. In de observatiepost kunnen tussen de 75 en 100 mensen terecht. Het terrein waarop de bezoeker uitzicht heeft is bijzonder geschikt, want edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons zijn hier regelmatig te zien. Ook de schuwe vos en das willen nog wel eens opduiken. De nieuwe wildakker is aangelegd in een L-vorm, waardoor de bezoeker tussen de bomen door het wild kan zien naderen.

Grenzend aan de wildakker is met blauwe rivierklei een modderpoel aangelegd: een zogenaamde zoelplaats. Vooral in de zomer zijn zoelplaatsen populair bij het wild. De dieren vinden er verkoeling en de modder helpt ze om van parasieten af te komen.

Niet ver van De Schuilkelder is op een heuvel een iets kleinere observatiepost aangelegd. Deze post kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Op afspraak kunnen hier groepen tot 50 personen terecht.

De nieuwe observatieposten zijn te vinden op loopafstand van het centrum van het Park. Parkeren kan op de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum of bij het Krà¶ller-Mà¼ller Museum.

Bron:Nationaal Park De Hoge Veluwe