Nieuws populair onder jonge MarokkanenMarokkaanse kinderen zijn meer geïnteresseerd in nieuwsprogramma's dan leeftijdsgenoten van Nederlandse afkomst. Dit blijkt uit onderzoek Smaken Verschillen van Ilonka Kupecz i.s.m. Faculteit der Letteren, Universiteit Utrecht naar programmavoorkeuren van de allochtone en autochtone jeugd.

 

Het representatieve onderzoek van Kupecz is bedoeld om de verschillen in kijkgedrag tussen de Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Nederlandse jeugd in kaart te brengen. Uit de afgenomen enquêtes blijkt dat de jonge Marokkanen het nieuws belangrijker vinden dan de andere doelgroepen. Soaps, voetbal en tekenfilms zijn populair bij alle
ondervraagde kinderen ongeacht hun afkomst.

Favoriete soapseries zijn ZOOP, Saved by the bell en GTST. In de categorie tekenfilm doen Shin Chan, Beugelbekkie en Sabrina het goed. Volgens Kupecz omdat de onderwerpen die behandeld worden niet te volwassen maar ook niet te kinderachtig zijn en het taalgebruik de leeftijdsgroep aanspreekt. Ze doet de suggestie programma's als soapseries in te zetten om de jeugd kennis te laten maken met andere culturen.

Hoewel de allochtone kinderen meer televisie kijken dan de autochtone blijkt de reden om de televisie aan te zetten vaak hetzelfde: verveling. De Marokkaanse ouders letten het meest op waar hun kroost naar kijkt, terwijl 25 procent van de Nederlandse en Surinaamse jeugd aangeeft dat zij alles mogen zien.

bron:DDKComments are closed.
%d bloggers liken dit: