Pieter van Geel, staatssecretaris Milieu, reikte deze prijs zaterdag uit op kasteel Groeneveld in Baarn. Dit gebeurde in het kader van de finale-uitzending van Tegen de Klok. Het programma wordt zondagavond om 21.15 uur, bij de NCRV op Nederland 1 uitgezonden. Joep Onderdelinden en Jetske van den Elsen presenteerden ook dit laatste deel van de serie.

Finale
In de finale van de Schoonste Gemeente van Nederland streden negen gemeenten om de titel: Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Nijmegen, Renkum, Roerdalen, Spijkenisse, Venlo en Waalre. Tijdens de finale ging het er om, welke gemeente er het beste in slaagde om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km2 gedurende zeven weken schoon te houden. Tevens is in samenwerking met de NCRV en IdtV de TV-serie Tegen de Klok gemaakt, waarbij per aflevering à©à©n van de gemeenten centraal stond. De wedstrijdjury roemde vooral de door Nijmegen gekozen schoon te houden vierkante kilometer, waarmee de stad zichzelf een behoorlijke moeilijkheidsgraad oplegde. Nijmegen mag zich nu een jaar lang de 'Schoonste Gemeente van Nederland' mag noemen.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu overhandigde de prijs, een kunstwerk gemaakt door Marte Rà¶ling, en onderstreepte daarbij het belang van een schone buitenruimte: 'Zwerfafval op straat is een teken van algehele verloedering en daarom zijn initiatieven als deze zo belangrijk.'

Start landelijke actieweek
De prijsuitreiking vormde tevens de start van de Week van Nederland Schoon, dit jaar met als thema 'Dans Nederland Schoon'. Van maandag tot en met vrijdag bezoekt NederlandSchoon de volgende steden: Groningen, Deventer, Emmen, Middelburg en Den Haag. In alle plaatsen wordt onder andere door lokale dansscholen op speciale borstelschoenen een 'Schoondans' opgevoerd.
 
bron:Stichting Nederland Schoon