De vier gemeenten Eindhoven, Hellendoorn, 's Hertogenbosch en Rotterdam zijn genomineerd voor de titel 'Sportgemeente 2006'. De verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar' wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De gemeenten Eindhoven, Hellendoorn, 's Hertogenbosch en Rotterdam scoren het beste op de verschillende thema's die door een adviescommissie bekeken zijn. De deelnemende gemeenten zijn onder andere beoordeeld op sportinfrastructuur, de sportaccommodaties en het sportaanbod. De vier genomineerden krijgen deze week nog bezoek van de adviescommissie. Om de jury van een goed advies te voorzien gaat de adviescommissie bekijken hoe de vernieuwing van het lokale sportbeleid binnen de genomineerde gemeenten is vormgegeven.
 
De jury bestaat uit Johan Wakkie, directeur KNHB, Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF, Wim Kuyper, lid directieraad VNG en Peter van der Velden, voorzitter Vereniging Sport en Gemeenten. Op 20 september tijdens landelijk Congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Heerenveen zal de jury de winnende gemeente bekendmaken.
 
De winnaar krijgt een bord met de vermelding 'Sportgemeente 2006' bij grote in- en uitvalswegen van de gemeente. Hierdoor is de winnende gemeente een voorbeeld voor andere gemeenten en wordt haar eervolle titel 'Sportgemeente 2006' zichtbaar voor zowel inwoners als bezoekers. Een promotiepakket zal de 'Sportgemeente 2006' ondersteunen om bekendheid te geven aan de gewonnen titel.
 
bron:NOC*NSF