Tijdens de Dag van de Jonge Jury in Muziekcentrum Vredenburg - op woensdag 19 april - wordt bekendgemaakt welk boek jongeren en volwassenen het beste jeugdboek vinden. De boeken worden bekroond met respectievelijk de Prijs van de Jonge Jury 2006 en de Gouden Zoen 2006, beide bestemd voor de leeftijdscategorie 12 tot 16 jaar. Het CPNB maakte woensdag de nominaties bekend.

De Jonge Jury is het meest omvangrijke landelijke leesbevorderingproject voor jongeren in de basisvorming van het voortgezet onderwijs en het vmbo. In totaal bereikte de Jonge Jury meer dan 80.000 jongeren via scholen en bibliotheken. Er is dit keer op 198 verschillende titels een stem uitgebracht. Er kon op 215 jeugdboeken uit 2004 worden gestemd, 15 titels vormden de zogenaamde kerntitels.
Genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2006 zijn*:
Aan de bal van Lieneke Dijkzeul (Uitgeverij Lemniscaat)
Loverboy & girl van Joost Heyink (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)
Doorgeschoten van Mirjam Mous (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)
Belly B. van Mirjam Oldenhave (Uitgeverij Ploegsma)
Hoe overleef ik met/zonder jou van Francine Oomen (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)
De Gouden Zoen 2006 - de prijs voor het beste jeugdboek uit 2005 - is gekozen door een onafhankelijke jury. Deze jury bestaat uit docenten, boekverkopers, bibliothecarissen, recensenten en anderen die zich dagelijks bezighouden met jeugdboeken. Naast één Gouden Zoen worden twee Zilveren Zoenen en twee Eervolle Vermeldingen uitgereikt.

Genomineerd voor de Zoenen 2006 zijn*:
De Vuurvreter van David Almond (Em. Querido’s Uitgeverij)
Zomerzeer  van Hilde Hagerup (Em. Querido’s Uitgeverij)
Jonkvrouw van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs (Uitgeverij Facet)
Sprong in de leegte van Lydia Rood (Uitgeverij Leopold)
Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman (Uitgeverij De Fontein)
*op alfabetische volgorde van auteursnaam
Dag van de Jonge Jury 2006
Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 19 april, ontmoeten meer dan duizend jongeren schrijvers waaronder Hetty van Aar, Dirk Bracke, Lieneke Dijkzeul, Bobje Goudsmit, Joost Heyink, Marco Kunst, Mirjam Mous, Mirjam Oldenhave, Francine Oomen, Joyce Pool, Karel Verleyen en Anne West. Leerlingen kunnen hun favoriete auteur beter leren kennen door gesprekken, interviews en signeersessies.
bron:CPNB