Kunstenares Jescika van Overveld vertegenwoordigt de provincie Noord-Holland bij de
creatie van het grote Nationale Kunstwerk voor Koningin Beatrix. Onlangs won de
kunstenares een wedstrijd voor beeldend kunstenaars met een verstandelijke handicap die ter gelegenheid van het 25-jarige regeringsjubileum van de Koningin is uitgeschreven.

Jescika sleepte de prijs voor Noord-Holland in de wacht met haar schilderij 'De Gouden Koets met Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, Maxima, Amalia en prinses Irene die langs de grachten in Amsterdam rijden.'

De opdracht was om een tekening of schilderij te maken met als onderwerp 'Beatrix,
Koningin.' Uit iedere provincie à©n de Nederlandse Antillen werd à©à©n
kunstenaar geselecteerd om in september mee te helpen met de ontwikkeling van het grote Nationale Kunstwerk. De wedstrijd werd uitgeschreven door de Stichting Very Special Arts Nederland (VSAN).

Een aantal deelnemers, waaronder Jescika, van Atelier van Kriekenoord van de Stichting AGO (dagbesteding voor mensen met een (verstandelijke) beperking) in Amsterdam ging serieus met de opdracht aan de slag. Om inspiratie op te doen werden allerlei boeken uit de bibliotheek gehaald met foto's uit het leven van Beatrix en de koninklijke familie. Diverse schilderijen passeerden de revue: Het ging van de trouwdag van Beatrix en Claus tot Beatrix in een vrolijke zomerjurk met zonnehoed in de tuin van haar kasteel. Maar Beatrix met Amalia ontbrak natuurlijk ook niet.

Zoals al blijkt uit de titel heeft Jescika een groot schilderij (80 bij 100 cm) gemaakt met de Gouden Koets prominent in beeld. Jescika heeft het schilderij .uit haar hoofd. gemaakt, maar kon zich de koets goed herinneren omdat zij die een paar jaar geleden bij een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk heeft gezien. Jescika is uitgenodigd om in september in Nijmegen mee te helpen het grote Nationale Kunstwerk te maken, dat vervolgens op donderdag 10 november in Apeldoorn wordt onthuld. Jescika is benieuwd of de Koningin er dan bij is!

bron:Stichting AGO