De Noord-Ierse dominee en politicus Ian Paisley, die bekend staat om zijn afkeer van het katholicisme, heeft een ontmoeting gepland met de belangrijkste kerkleider van Ierland. Dat heeft Paisley's politieke partij vandaag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de militante predikant met een hoge rk-geestelijke wil overleggen over de politieke toestand in Noord-Ierland.

´Paus is antichrist'
Paisley (79) is leider van de Democratic Unionist Party, de grootste politieke partij in Noord-Ierland. Ook staat hij aan het hoofd van de Free Presbyterian Church, een traditioneel Calvinistisch kerkgenootschap in Ulster. Paisley werd in 1988 letterlijk uit het Europees Parlement in Straatsburg gegooid, omdat hij tegen paus Johannes Paulus II, die daar een toespraak hield, schreeuwde: "Jij bent de antichrist en ik verwerp je".

Verbeteren relaties
Gregory Campbell, een medewerker van Paisley, verklaarde dat zijn leider een onderhoud wil met aartsbisschop Sean Brady van Armagh. De dominee wil met Brady praten over het verbeteren van de relaties tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. Er is nog geen datum voor de ontmoeting vastgesteld.

Primaat van Ierland
Aartsbisschop Brady liet weten Paisley's initiatief een "welkome ontwikkeling" te vinden. Brady is aartsbisschop van het Noord-Ierse diocees Armagh en metropoliet van de Noord-Ierse kerkprovincie, die uit negen bisdommen bestaat. Ofschoon Noord-Ierland bij Groot-Brittannië hoort, maken de Noord-Ierse bischoppen deel uit van de bisschoppenconferentie van Ierland. Armagh wordt in de RK-Kerk beschouwd als de voornaamste bisschopszetel van het Ierse eiland; vandaar dat Brady ook de titel ´Primaat van Ierland' draagt. 

bron:RKK