Met Afvalluh! en afvalscheiding als thema zijn er in de voorjaarsvakantie een tweetal spontane acties geweest van schoolkinderen in de regio.

Bij de Stichting Kinderdagverblijf Mijnlieff in Anna Paulowna zijn de kinderen in de voorjaarsvakantie de gehele week bezig geweest met afvalscheiding. Begeleidster Debby van der Bos had aan de kinderen de opdracht meegegeven om van thuis allerlei etiketten en verpakkingen mee te nemen met het idee om daar een rolemmer mee te versieren. Na een dag van creatieve arbeid zijn de enthousiaste kinderen er in geslaagd om van een gewone grijze rolemmer een waar kunstwerk te maken.

Maar dat is niet de enige manier waarop zij met afvalscheiding zijn bezig geweest. De webgame op de website van de Afvalinzameldienst (www.afvalinzameldienst.nl) heeft ook de nodige aandacht gehad. En als hoogtepunt zijn medewerkers van de Afvalinzameldienst langs geweest met een zijlader inzamelvoertuig om te laten zien hoe de rolemmers worden geleegd. Al met al een leuke en educatieve week voor de jeugd van kinderdagverblijf Mijnlieff.

Een andere spontane actie is geweest van Tjerk en Sietze van der Zee uit Callantsoog. Onder het mom van Afvalluh! zijn ook zij erg creatief bezig geweest. Voor de optocht op Koninginnedag ter opening van het badseizoen in Callantsoog hebben de heren het logo van de regionale campagne Afvalluh! in het echt nagemaakt. Hun ´praalwagen' bestond uit een te dikke rolemmer op een weegschaal. En dit is niet voor niets geweest, want daarmee hebben zij de eerste prijs voor duo's in de optocht in de wacht gesleept.

Afvalluh! is een tweejarige communicatiecampagne in de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringen en Zijpe, bedoeld om afvalscheiding bij huishoudens te verbeteren. De grijze rolemmer is namelijk te zwaar! Dit komt doordat er veel afvalsoorten ten onrechte in de grijze rolemmer belanden. Dat kost onnodig veel geld, voor de inwoners en voor de gemeente. Bovendien is het een extra belasting voor het milieu. Als afval goed wordt gescheiden, zijn de verwerkingskosten lager en kan veel afval worden gerecycled. Afval is dus nog heel waardevol! Kijk voor meer informatie over de campagne op www.afvalinzameldienst.nl

bron:Gewest Kop van Noord Holland