Internationale samenwerking tussen politiediensten in Noorwegen, Duitsland en Nederland heeft geleid tot het oprollen van een Noorse criminele organisatie die zich vermoedelijke bezighield met de invoer van en handel in synthetische drugs. De Nationale Recherche heeft in Amsterdam vier personen aangehouden, waaronder één van de hoofdverdachten. Deze 28-jarige man wordt gezien als de leverancier van de drugs. Hij stond internationaal gesignaleerd voor grootschalige handel in verdovende middelen.

In Noorwegen is begin 2006 een onderzoek gestart naar een invoer en handel in harddrugs Uit dit onderzoek kwam naar voren dat koeriers met contante geldbedragen naar Nederland reisden om verdovende middelen te kopen, die naar Noorwegen worden geëxporteerd.
Op verzoek van de Noren is de Nationale Recherche in Nederland, onder leiding van het Landelijk Parket, een onderzoek gestart. Vorige week kwam informatie binnen dat een koerier onderweg was vanuit Noorwegen naar Nederland om drugs te gaan kopen. Het vermoeden is dat in Amsterdam de drugs zijn gekocht en dat deze vervolgens gisteren per auto op weg is gegaan naar Noorwegen via onder meer Duitsland.

Door goede internationale samenwerking zijn gisteren in Amsterdam vier personen aangehouden. Bij doorzoekingen van twee woningen zijn een sealmachine, verpakkingsmateriaal, een vuurwapen, administratie en een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen. Gelijktijdig zijn in Noorwegen zeventien personen aangehouden.
De auto is later in Duitsland onderschept, waarbij de chauffeur en zijn vriendin zijn aangehouden. In de auto is een grote hoeveelheid synthetische drugs aangetroffen. De definitieve hoeveelheid dient nog te worden vastgesteld door de Duitse politie.In totaal zijn 23 personen aangehouden.
De Noorse autoriteiten hebben Nederland om uitlevering gevraagd van drie van de vier aangehouden personen. De vierde persoon is weer op vrije voeten gesteld.
bron:OM