Minister van Defensie, Henk Kamp, heeft vandaag (6 juni) in Oslo met zijn Noorse ambtgenote Kristin Krohn Devold afgesproken een ambtelijke werkgroep te belasten met onderzoek naar de mogelijkheden van bilaterale samenwerking op het gebied van luchtverdediging (GBAD - Ground Based Air Defence).

Het gaat hier om de Nederlandse Patriot- en Stingersystemen en de Noorse Nasams (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System). De werkgroep zal op korte termijn de mogelijkheden à©n de beperkingen op operationeel, technisch, financieel en juridisch gebied in kaart moeten brengen. Onderzocht wordt de samenwerking binnen Navo/NRF, Eu-Battlegroups en het Duits-Nederlandse Legerkorps.

Naast luchtverdediging spraken beide bewindslieden ook over een aantal materieel-projecten (zoals de NH-90), het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid (Eu-Battlegroups), ontwikkelingen binnen de Navo (NRF) en operatiën (Afghanistan). Na het bilateraal overleg is minister Kamp doorgereisd naar de provincie Hedmark, waar hij de oefening Iron Sword bezoekt. Iron Sword, een training van de landcomponent van de Nato Response Force (NRF) 4, duurt van 23 mei tot 17 juni. De landcomponent van NRF 4 bestaat uit zesduizend militairen en is voornamelijk opgebouwd uit Nederlandse eenheden. Aan de oefening in Noorwegen doen een tiental landen mee, waaronder Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Iron Sword is à©à©n van de grootste oefeningen voor de Koninklijke landmacht, dat bijdraagt met eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte, het 101 Geniebataljon en het 103 Istar bataljon. Het hoofdkwartier van het 1 Duits-Nederlandse Legerkorps fungeert als commando-eenheid. Van Noorse zijde doet onder andere een telemark-bataljon mee.

De Nato Response Force vormt een internationale troepenmacht die binnen dertig dagen in een willekeurig crisisgebied, waar ook ter wereld moet kunnen opereren. Sinds de NAVO in 2002 in Praag tot oprichting van de NRF besloot, is deze eenheid uitgebouwd tot een troepenmacht van 17.000 militairen. Ze zijn afkomstig van de marine, landmacht en luchtmacht van verschillende NAVO-lidstaten. In 2006 moet hun aantal zijn uitgebreid naar 20.000.

bron:MinDef