De directie van het North Sea Jazz Festival maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de NPS naar aanleiding van de kabinetsplannen over de publieke omroep. 'De NPS doet al jaren verslag van het North Sea Jazz Festival op radio, televisie en internet. Als de NPS wordt opgeheven, betekent dat een groot verlies voor de beleving van jazz en aanverwante muziek in Nederland', zegt festivaldirecteur Theo van den Hoek.

Volgens Van den Hoek gelden de zorgen niet alleen voor het North Sea Jazz Festival, maar ook voor andere culturele evenementen waar de NPS als mediapartner aan verbonden is, zoals de Uitmarkt, Mundial en de Music Meeting. Gedurende vrijwel haar hele bestaan is het North Sea Jazz Festival door de publieke omroep geregistreerd en uitgezonden. Het verslag doen van belangrijke culturele gebeurtenissen behoort immers tot de taak van een publieke omroep. 'Sinds haar oprichting in 1995 is het de NPS geweest die daarbij onze partner was. De samenwerking tussen het North Sea Jazz Festival is altijd naar volle tevredenheid verlopen', aldus Van de Hoek. Nog onlangs hebben het North Sea Jazz Festival en de NPS een nieuwe vijfjaren overeenkomst afgesloten. Beide organisaties hechten aan de continuïteit en de kwaliteit van deze samenwerking.

Het opheffen van de NPS zal op geen enkele manier in het belang zijn van het North Sea Jazz Festival of dat van de kijker en luisteraar. Van den Hoek: 'Ik zie het niet gebeuren dat een andere omroep net zoveel prioriteit geeft aan het festival zoals de NPS doet. Tekenend is dat de VPRO enkele jaren gelden zich om financiële redenen uit North Sea Jazz terugtrok, terwijl dat de omroep is die het eerste alternatief zou zijn voor samenwerking. Wij bepleiten dan ook met klem tot het ongedaan maken van de kabinetsplannen op dit punt. Laat de NPS in vredesnaam doorgaan met het goed uitvoeren van deze publieke omroeptaak.'

bron:Mojo