Als startsein voor een wereldwijde actieweek voor eerlijke handel, zal Novib een rijst-dumpactie houden in aanwezigheid van Minister Brinkhorst. De minister neemt daarbij een zeer kritisch rapport in ontvangst van Oxfam International over de rampzalige gevolgen van het openbreken van landbouwmarkten voor boeren in de armste landen.

Met de ludieke rijstdumping wil Novib laten zien hoe de Verenigde Staten letterlijk hun rijst dumpen  - in dit geval op Kingsley Ofei-Nkansah van de agrarische vakbond GAWU uit Ghana - terwijl Nederlandse ministers zich afwenden van het probleem. Novib wil dat Nederland in haar beleid meer aandacht heeft voor het belang van arme landen en dat Brinkhorst in de Europese Unie pleit tegen WTO-afspraken, die arme landen dwingen hun markten te openen voor zwaar gesubsidieerde landbouwoverschotten van rijke landen.  
 
Novib en Oxfam voeren samen met lokale partnerorganisaties het hele jaar actie om wereldleiders onder druk te zetten, om tijdens hun bijeenkomst op de WTO-top in Hongkong in december een eind te maken aan oneerlijke handel.  
 
Dinsdag 12 april heeft Nederland in Den Haag de wereldprimeur met de start van de Make Trade Fair Roadshow. Deze zal 6 maanden lang rondtrekken over de hele wereld om mensen te informeren over de gevolgen van oneerlijke handel, en om handtekeningen te verzamelen voor de Big Noise-petitie voor eerlijke handel. De Roadshow zal in december in Hongkong aankomen met 10 miljoen handtekeningen, die aan de voorzitter van de WTO worden aangeboden. 
 
Woordvoerders van politieke partijen in Nederland zijn op 12 april uitgenodigd om hun handtekening voor de Big Noise te zetten in het tentenkamp van de roadshow. De politici kunnen zich met Katja Schuurman en Kingsley van GAWU uit Ghana aansluiten bij de Big Noise-petitie. Jan Marijnissen (SP), Gerda Verburg (CDA), Kees Vendrik (GroenLinks), Diederik Samson (PvdA) en Zsolt Szabo (VVD) hebben inmiddels toegezegd aanwezig te zijn.  
 
10 Miljoen mensen in 70 landen voeren in de aanloop naar de WTO top in Hongkong tegelijkertijd campagne voor spelregels in wereldhandel die bijdragen aan het gevecht tegen armoede. In Nederland hebben 18 organisaties zich verenigd in de Coalitie voor Eerlijke Handel. De Oxfam Make Trade Fair campagne maakt hier deel van uit, en wordt ondersteund door beroemdheden als Desmond Tutu, Mary Robinson, Bono, Coldplay, REM. In Nederland zijn Katja Schuurman, Troy Douglas, Edwin Evers & Floortje Dessing betrokken. 

bron: NOVIB