Novib, Amnesty International en enkele bands zullen dit jaar tijdens het Pinkpopfestival op ludieke wijze samen actie voeren voor de Control Arms Campagne. Tijdens het festival zullen medewerkers van Amnesty en Novib festivalgangers op de foto zetten. Met deze foto’s willen de organisaties bijdragen aan het Million Faces project, een wereldwijde petitie voor het Arms Trade Treaty. Dit verdrag moet de wapenhandel via internationale afspraken aan banden leggen.

Illegale wapenhandel
Jaarlijks worden er ruim acht miljoen kleine wapens geproduceerd. Iedere minuut sterft er iemand als gevolg van het misbruik van wapens. Dat zijn meer dan een half miljoen mensen per jaar. In zeer veel landen is de illegale wapenhandel de voornaamste bron van wapenbezit. Ondanks het enorme leed dat wapens aanrichten bestaat er nog geen bindende internationale wetgeving die de export van wapens reguleert. Zodoende vallen wapens nog altijd in verkeerde handen.
Million Faces
Sinds 2003 pleiten Novib/Oxfam, Amnesty en IANSA (International Action Network on Small Arms) voor een internationaal en juridisch bindend wapenhandelsverdrag: het Arms Trade Treaty. In Nederland doen ook Unicef en Pax Christi mee. Het verdrag reguleert legale wapenhandel en maakt illegale wapenhandel onmogelijk.

Omdat de wapenhandel een miljardenbusiness is, hebben weinig staten zin om deze handel aan banden te leggen. Publieke steun is dan ook onmisbaar voor de realisatie van het verdrag. Daarom is deze massale en bijzondere publieksactie opgezet: het Million Faces project. Het is de grootste internationale virtuele petitie ooit.

Door middel van de foto’s en zelfportretten op www.controlarms.org zullen uiteindelijk één miljoen burgers de wereldleiders oproepen in 2006 een internationaal wapenhandelverdrag aan te nemen. De ‘Million Faces’ zullen in juni 2006 aan de Verenigde Naties worden aangeboden waar dit verdrag dan besproken moet worden. De basis is al gelegd: er zijn wereldwijd al ruim 730.000 mensen die zich hebben uitgesproken, waaronder acteurs, sporthelden en politici, door hun gezicht op de website te zetten.
bron:Amnesty International