Wat moet ik nu weer kopen voor vrienden of familie? vraagt iedereen zich af voor de
feestdagen. Novib bedacht 25 ongewone, maar waardevolle cadeaus, die je in geen enkele winkel vindt. Ooit iemand een geit gegeven? Of een groentetuintje? Een boot, een compleet klaslokaal? Of tien kuikens? De actie Novib pakt uit startte op 12 november van dit jaar en tot nu toe zijn er al meer dan 1100 geiten, 900 schoolmaaltijden, 900 schooltassen met boeken, 9000 kuikens en 250 boten cadeau gedaan.

Cadeaus die verschil maken
Wat de ontvanger met zo'n cadeau kan doen? Dat is simpel. Hij of zij geeft het weg. Aan
mensen die het goed kunnen gebruiken als opstapje om zich op te werken uit de armoede.
Met schoolboeken hoeft geen kind achterop te raken. Met kippen of een geit scharrelt een
familie een bescheiden basisinkomen bij elkaar. En met cement en bakstenen bouwt een hele gemeenschap aan haar toekomst. Zelfs de eenvoudigste geschenken, zoals schoon water, zeep of een muskietennet, maken al verschil uit. Eà©n cadeau: veel blijde gezichten.

Scholen doen mee
Ook een aantal scholen spaart al met de klas of de hele school voor een van de cadeaus uit de brochure Novib pakt uit. Alle 8300 basisscholen in Nederland krijgen deze week per post de uitnodiging om ook mee te doen. Leerkrachten en leerlingen vinden alle informatie over de actie in de rubriek Novib op school op www.novib.nl.

Hoe werkt het?
Je zoekt een cadeau uit in de catalogus. De door jou gekozen ontvanger (een vriend,
familielid of collega) krijgt een persoonlijk bericht à©n een bewijs van het
cadeau. Het geschenk zelf gaat rechtstreeks naar mensen die het hard nodig hebben. Zo sla je twee vliegen in à©à©n klap. Een geslaagd cadeau à©n steun aan Novib.

Waar kun je uitzoeken?
Je kunt alle cadeaus online bekijken en bestellen op de speciale website
www.novibpaktuit.nl. Deze website is ook te bereiken via www.novib.nl. Telefonisch
aanvragen kan ook: bestel de catalogus door te bellen met telefoonnummer 0900-222 333 4.

Tot wanneer?
Ook na de feestdagen kunt u bij Novib terecht voor een bijzonder geschenk. Novib pakt uit loopt gewoon door met dezelfde en nieuwe geschenken.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

bron:Novib