Na vijftig jaar heeft Novib vanaf zaterdag 18 maart een nieuwe naam, die past bij haar internationale aanpak. Novib veranderde om 11.15 in uur Oxfam Novib. Simon Jelsma, in 1956 de oprichter van Novib, David Bryer, de voorzitter van Oxfam International, Jacqueline Govaert van Krezip, actief ambassadeur van de Novib onderwijscampagnes en Giel Beelen, 3FM deejay en sympathisant gaven samen het startsein op het teken van presentator Caroline Tensen. Dezelfde dag begint de nieuwe campagne 'Oxfam Novib. Rechtvaardige wereld. Zonder Armoede.' Bekende cabaretiers leggen daarin stukje bij beetje uit dat iedereen volgens Oxfam recht heeft op voedsel, gezondheid en onderwijs, een veilige omgeving, een eigen mening en een eigen identiteit.

Oxfam Novib is en blijft een zelfstandige organisatie, geworteld in Nederland. Dertien zelfstandige Oxfams trekken wel samen op met als inzet de vijf basisrechten van mensen overal ter wereld: het recht op een eerlijk inkomen, drinkwater, gezondheidszorg en onderwijs, veiligheid en een eigen mening, ook voor vrouwen en minderheden. Samenwerken gebeurt in  ontwikkelingsprojecten, noodhulp, lobby en campagnes die een rechtvaardige wereld zonder armoede dichterbij brengen.

Al in 1994 werd Novib onafhankelijk lid van de Oxfam familie, een groep van inmiddels dertien zelfstandige organisaties die samenwerken in Oxfam International vanuit een gedeelde visie en doelstellingen. Oxfam Novib bereikt jaarlijks circa 35 miljoen mensen met projecten dankzij haar netwerk van 850 lokale partnerorganisaties en allianties. Samen met alle Oxfams worden via 3.000 grote en kleine partners zo'n 70 miljoen mensen bereikt met campagnes en projecten op gebied van handel, microfinanciering, onderwijs, gezondheidszorg, participatie en ontwikkeling.

Novib is zeer bekend in Nederland. Buiten Nederland opent de wereldwijd bekende naam Oxfam nieuwe deuren. Dankzij deze samenwerking kan Oxfam Novib steeds sneller en beter inspelen op noodsituaties, kan zij de armoede in bepaalde landen beter bestrijden en heeft zij aanzienlijk meer invloed met campagnes over mondiale kwesties die mensen tot in de kleinste dorpen raken, zoals aidsmedicijnen, kinderarbeid en beschikbaarheid van onderwijs, strijd tegen oneerlijke handelsregels en slechte arbeidsomstandigheden.
Oxfam Novibs aanpak leunde vanaf het ontstaan op het principe dat armoedebestrijding kan slagen mits overheden, bedrijven en individuen door sterke campagnes bij die strijd betrokken zijn. Belangrijk vertrekpunt is dat lokale organisaties het beste inzicht hebben in de behoeften en vaardigheden ter plekke. Daarom geeft Oxfam Novib bijvoorbeeld mensen geen vis maar een hengel, en dringt tegelijkertijd met alle Oxfams aan op internationale regels, opdat de zeeën niet worden leeggevist door enorme trawlers - en er voor kleine vissers nog iets te vangen overblijft.
De nieuwe naam luidt kleine wijzigingen in voor de aanpak. In 2003 is Novib begonnen om de capaciteit van partners te vergroten, zodat die volgens internationale kwaliteitsnormen humanitaire hulp - en rehabilitatieprogramma's uit te voeren. Om de lokale en regionale partners beter te kunnen begeleiden, ontwikkelingen beter te kunnen volgen en in crisissituaties sneller en beter te kunnen reageren, streeft Oxfam Novib komende tijd naar meer tijdelijke vestiging van haar mensen in het veld. Ook  begint de combinatie van
specialismen, regio's  en aandachtsgebieden binnen Oxfam International vruchten af te werpen. Oxfam Groot Brittannie, gespecialiseerd in crisisopvang zoals schoon drinkwater en tenten, werkte in 2005 samen met duurzame partnerrelaties van Oxfam Novib. Oxfam Novib hielp met de afstemming en verwacht in de toekomst vaker bij noodhulp betrokken te raken.
Het festival waarop de naamswissel plaatsvond kwam tot stand dankzij de royale medewerking van de artiesten,de leveranciers, ABN AMRO en de Nationale Postcode Loterij. Terschellings Oerol, MundialProductions, Redhouse Music en ID&T verzorgden de programmering met dertig live acts.
bron:Oxfam Novib