Het Communication and Information Systems (CIS) Bataljon uit Eibergen en Garderen oefent van 18 tot 21 april met bijna driehonderd Nederlandse en Duitse militairen en honderd voertuigen op de Veluwe. Het doel van Dauntless Flash, is om personeel en materieel optimaal voor te bereiden op een grote NATO Response Force (NRF) oefening in Noorwegen eind mei.

Met het hypermoderne Nederlandse TITAAN verbindingssysteem worden verbindingen mogelijk gemaakt tussen Ede, Garderen, Deelen, Stroe, Ermelo en Hoenderloo. TITAAN voorziet in zowel beveiligde (gecodeerde) als onbeveiligde datanetwerken, satellietcommunicatie en uiteraard een telefoonsysteem.

Eenheden van de NATO Response Force kunnen zeer snel worden ingezet in conflictgebieden binnen en buiten het verdragsgebied. Binnen enkele dagen moeten de eerste militairen ter plekke zijn. Om hen van verbindingen te voorzien, beschikt het CIS Bataljon sinds kort over een luchttransportabele module, die tijdens oefening Dauntless Flash voor het eerst in actie komt.

bron: ministerie van Defentie