NS en Nederland Schoon pakken samen het afvalprobleem op stations aan. Met een uitgebreide campagne worden jongeren bewust gemaakt van de afvalproblematiek en worden zij gemotiveerd hun afval weg te gooien.

 

Met name jongeren blijken hun afval regelmatig niet in de afvalbak te gooien. NS en Nederland Schoon hebben ervoor gekozen in de campagne 'niet met het vingertje te wijzen', maar het onderwerp op een leuke aansprekende manier onder de aandacht te brengen. Jongeren worden beloond voor het weggooien van afval in de afvalbak.

Afval Demolition Team
In heel Nederland verovert het 'Afval Demolition Team' sinds eind mei de treinstations met à©à©n belangrijke taak: het zwerfafvalprobleem met de grond gelijk maken. Dit team van eigentijdse mini-characters bestaat uit jongeren met elk een eigen identiteit, waardoor het team net zo divers is samengesteld als de huidige jongerencultuur. Magneetstickers, foliestickers, billboards, abri's maken onderdeel uit van de campagne.

Goed gedrag beloond
De campagne wordt afgesloten met een grote wedstrijd. Bijzonder aan deze afsluitende wedstrijd is dat NS en Nederland Schoon goed gedrag gaan belonen. Door frisdrankblikjes, snoepwikkels, sigarettenpakjes en ander restafval te voorzien van een actiesticker en het vervolgens in de afvalbak weg te gooien, maken jongeren t/m 25 jaar kans op mooie prijzen.
Jongeren die tijdens de actieperiode (van 27 juni t/m 21 juli) een product kopen bij een Kiosk op à©à©n van de tien deelnemende stations ontvangen een stickerboekje. In het stickerboekje zitten stickers met een unieke code. Door deze stickercode naar het nummer 5454 te sturen kunnen jongeren zich aanmelden voor de actie. Vervolgens plakken ze een van de stickers op een lege verpakking en gooien het afval in een van de afvalbakken op de actiestations. Uit het afval met actiestickers uit de afvalbakken vindt een trekking van de winnaars plaats. De deelnemende stations zijn: Amsterdam CS, Arnhem, Den Haag HS, Eindhoven, Groningen, 's-Hertogenbosch, Leiden CS, Rotterdam CS, Utrecht CS en Zwolle. De wedstrijd is bedacht door Kachun Tsang, winnaar van de Zwerfafval Innovatie Award 2004. Via deze wedstrijd worden industrieel ontwerpers opgeroepen een innovatie te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen, die bijdraagt aan de vermindering van zwerfafval.

bron:Stichting Nederland Schoon