NS koopt nieuwe sprintersNS heeft een contract getekend met Bombardier Transportation voor de levering van nieuwe sprinters. De moderne treinen geven vanaf 2008 een nieuwe dimensie aan het reizen over kortere afstanden. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe treinen zijn: veel deuren en ruime balkons met een gelijkvloerse instap; comfortabele stoelen, airconditioning en een geavanceerd reisinformatiesysteem; doorzicht door de gehele trein en camera's; zuinig met energie en geluidsarm.

De sprinters kunnen snel optrekken en afremmen zodat de gemiddelde snelheid hoger wordt. Na investeringen in hogesnelheidstreinen en intercity's wordt nu ook het fijnmazige netwerk van sprinters van het hoogste kwaliteitsniveau. Hiermee geeft NS inhoud aan drie treinformules die zijn gebaseerd op de wensen van klanten en kan NS ook in de toekomst meegroeien met het aantal reizigers.

De nieuwe sprinters zorgen voor een kwaliteitssprong in het vervoer over korte afstanden. De meest revolutionaire vernieuwing is de gelijkvloerse instap vanaf het perron. In combinatie met veel, goed herkenbare deuren en ruime balkons maakt dit snel en gemakkelijk uit- en instappen mogelijk. Verder krijgen ze comfortabele stoelen en airconditioning voor een aangenaam reisklimaat. Glazen tussenwanden maken doorzicht van voor naar achter mogelijk en camera's zorgen voor extra toezicht in de trein. Actuele reisinformatie wordt verzorgd met een modern geautomatiseerd systeem. NS President-Directeur Aad Veenman: "Deze nieuwe sprinters sluiten uitstekend aan bij wat NS de reizigers op de korte afstand wil bieden: het beste van metro en trein bijeen om snel en gerieflijk te reizen tussen de kleinere stations en naar de grote steden en Intercity-knooppunten."

Deze eerste bestelling betreft 18 vierdelige en 17 zesdelige treinstellen met een gezamenlijke capaciteit voor het vervoeren van 13.000 reizigers. Ze worden gebouwd in Aken en Krefeld (Duitsland). Het eerste treinstel komt in het najaar van 2008 naar Nederland. Naast de serie die nu besteld is bevat het contract opties voor vijf vervolgbestellingen, elk voor een serie treinstellen met een capaciteit van circa 12.000 reizigers. De nieuwe sprinters zullen successievelijk ook oudere treinen vervangen.

De vierdelige sprinters kunnen bij een lengte van 70 meter zo'n 300 reizigers vervoeren. De zesdelige sprinters zijn 100 meter lang en bieden plaats aan 450 reizigers. De treinen voldoen aan de nieuwste Europese normen op het gebied van geluidemissie. En ze zijn ook nog eens bijzonder zuinig met energie, onder andere omdat zij bij het remmen stroom opwekken waarmee via de bovenleiding andere treinen die in de buurt zijn 'gevoed' kunnen worden. Ze dragen met ruim 6000 ton per jaar bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2.

Op steeds meer lijnen in de Randstad vervangen sprinters de stoptreinen. Zestig bestaande treinstellen worden sinds 2002 ingrijpend gemoderniseerd. Ze hebben een geheel nieuw en fris interieur gekregen. Voor betere reisinformatie zijn er lichtkranten en automatische omroepberichten. Rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn de in wit, geel en blauw gestoken treinen inmiddels een vertrouwde en door de reizigers hoog gewaardeerde verschijning. De nu bestelde nieuwe sprinters borduren voort op deze vernieuwing, gekoppeld aan de modernste ontwikkelingen op het gebied van comfort en techniek.

bron:NSComments are closed.
%d bloggers liken dit: