Treinreizigers zonder geldig kaartje krijgen vanaf 1 oktober te maken met dezelfde regels als in het overige openbaar vervoer: wie zonder geldig treinkaartje reist, betaalt voortaan bovenop de ritprijs de wettelijke boete van 35 euro.

Van de 1 miljoen dagelijkse treinreizigers heeft - gelukkig - bijna iedereen een kaartje. Een kleine groep mensen stapt in de trein zonder kaartje in de hoop gratis te kunnen reizen. Dit kost NS op jaarbasis miljoenen euro's. Discussies in de trein met deze potentiële zwartrijders zorgen voor ergernis bij medereizigers en NS-medewerkers, voor treinvertragingen en voor extra inspanningen voor NS, politie en justitie. Bovendien zijn deze mensen verantwoordelijk voor 60% van de incidenten in de treinen. Redenen te over dus om het zwartrijden te bestrijden.
NS doet al veel om het zwartrijden te beperken. Bijvoorbeeld door mobiele teams in te zetten voor extra kaartcontroles op de stations. Door de invoering van hetzelfde boetebeleid als in het overige openbaar vervoer wordt de drempel om zonder kaartje de trein in te stappen verder verhoogd. Bovendien sluit NS met dit beleid aan bij de Wet Personenvervoer 2000 en de wens van de Tweede Kamer om te komen tot een stevige, uniforme aanpak van het zwartrijden .
Het nieuwe boetebeleid brengt eenduidigheid. Ook in de trein geldt voortaan 'voor het instappen een kaartje halen, anders 35 euro boete à©n de ritprijs betalen'. Voor die gevallen waarin de reiziger van mening is dat hij buiten zijn schuld geen kaartje heeft, zorgt NS Klantenservice voor correcte afhandeling achteraf, volgens duidelijke spelregels.
Op alle stations kunnen reizigers een kaartje aanschaffen. Op de stations staan inmiddels meer dan 1200 kaartautomaten. Treinkaartjes kunnen ook worden gekocht bij agentschappen in de buurt van stations. In voorverkoop gekochte ongedateerde treinkaartjes kunnen và³à³r het instappen gemakkelijk geldig worden gemaakt in de vele stempelautomaten op de stations.
NS zal zorgen voor tijdige informatie van de treinreizigers over de nieuwe regels.

bron:NS