De NS Publieksprijs van het Nederlandse Boek wordt verrijkt met een kernjury van 600 personen. Alle leden van de kernjury zullen de 6 genomineerde titels lezen en hun stem onderbouwen met een korte toelichting. De bevindingen van de kernjury en die van het Nederlandse publiek, bepalen tezamen welk boek de NS Publieksprijs van het Nederlandse Boek krijgt. Het winnende boek wordt bekendgemaakt tijdens de slotbijeenkomst van de kernjury op 15 oktober. Dit maakte de Stichting CPNB - organisator van de prijs - bekend bij de oproep aan lezers om zich aan te melden voor de kernjury. NS is hoofdsponsor van de prijs. De stemperiode is van zondag 17 september tot en met vrijdag 13 oktober 2006.

De omvang van de kernjury bestaat uit 600 leden, aangezien dit aantal een statistisch juiste weergave garandeert van de mening van de lezers in Nederland. De kernjury zal een afspiegeling vormen van de lezers in Nederland, verdeeld over man/vrouw, leeftijd en woongebied. De leden verplichten zich de nominaties te lezen, zodat zij de onderlinge kwaliteit goed kunnen vergelijken. Lezers kunnen zich vanaf  maandag 24 juli aanmelden voor de kernjury op www.nspublieksprijs.nl

Naast de leden van de kernjury kan iedere Nederlander boven de 18 jaar zijn stem blijven uitbrengen via stembiljetten en internet. Jaarlijks maken ruim 20.000 mensen gebruik van deze mogelijkheid. De NS Publieksprijs wordt toegekend aan het boek dat zowel bij de einduitslag van de kernjury als die van de vrije stemmen, het hoogst eindigt. Komen de nummers één bij beide uitslagen niet overeen, dan wordt een totaalklassement gemaakt. Het reglement geeft aan dat daarbij de stemmen van de kernjuryleden voor 1/3 meetellen in de einduitslag. Een titel kan alleen maar winnen als deze in beide uitslagen is opgenomen.

Beide jury’s kunnen stemmen op een genomineerde titel of op een titel van eigen keuze. De enige voorwaarde voor de titel van eigen keuze is dat het boek een oorspronkelijk in het Nederlands geschreven uitgave moet zijn. Een titel kan slechts één keer de NS Publieksprijs winnen.

De 6 nominaties worden vastgesteld door een comité van boekverkopers en bibliothecarissen. De titels dienen in de periode juni 2005 t/m juni 2006 tot de best verkochte titels in Nederland te behoren. De bekendmaking van de 6 nominaties is op zondag 17 september in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, tevens de installatiebijeenkomst van de kernjury. De stemperiode is van zondag 17 september t/m vrijdag 13 oktober. Stembiljetten zijn verkrijgbaar bij boekwinkels en bibliotheken. Stemmen kan ook op www.nspublieksprijs.nl.

De Publieksprijs van het Nederlandse Boek is een initiatief van de Stichting CPNB en wordt dit jaar voor de 20e  keer georganiseerd. Eerdere winnaars zijn onder meer: Heren van de thee van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis en De eeuw van mijn vader van Geert Mak. NS is sinds 2001 sponsor van deze grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek.

bron:CPNB

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular