Donderdag 9 februari wordt de reizende fototentoonstelling Taal Centraal geopend op NS-station Groningen. De opening wordt verricht door alfabetiseringsambassadeurs Reintske en Casper van het Noorderpoortcollege. Dit gebeurt in aanwezigheid van Karin Dekker, wethouder van de gemeente Groningen en Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands. Van Wissen zal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voordragen. De fototentoonstelling bestaat uit foto's van mensen die op verschillende plaatsen lezen. Op het werk, in de trein of gewoon thuis op de bank. Hiermee wil Stichting Lezen & Schrijven aandacht vragen voor de 1,5 miljoen mensen in Nederland die het plezier in lezen niet kennen. Zij zijn laaggeletterd.

Op Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2005, heeft H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden officieel het startsein gegeven voor de reizende tentoonstelling door de foto's op feestelijke wijze te onthullen op station Den Haag Centraal. Na station Eindhoven is het NS-station in Groningen de derde locatie waar de foto's zijn te bezichtigen. Dagelijks passeren gemiddeld 33.000 reizigers station Groningen.
In Nederland zijn 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij kunnen niet of onvoldoende lezen en schrijven en ondervinden hiervan dagelijks hinder. Deze mensen hebben moeite met het versturen van een sms-bericht, het lezen van bewegwijzering of met het invullen van formulieren. Met deze foto-expositie wil Stichting Lezen & Schrijven op een vernieuwende wijze de waarde van geletterdheid onder de aandacht brengen. De stichting hoopt hiermee een groot deel van de reizigers op het station te bereiken. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met NS, PCM Uitgevers en fotografe Chantal Spieard @ Foto Formation. Tot en met Wereldalfabetiseringsdag, 8 september 2006, zal de tentoonstelling nog verder reizen langs verschillende stations door heel Nederland.
bron:Stichting Lezen en Schrijven