Oekraïense observatievlucht boven NederlandEen team van de Oekraïense krijgsmacht voert naar verwachting donderdag (11 augustus), in het kader van het Open Skies Verdrag een observatievlucht uit boven de Benelux. Met een Antonov maken de Oekraïners film- en foto-opnames van het grondgebied. De Antonov-30 stijgt op van de Belgische militaire luchthaven Melsbroek. Afhankelijk van de weersverwachtingen kan de Oekraïense teamleader nog besluiten de vlucht die een flink deel van de dag beslaat, op vrijdag uit te voeren.

Een team bestaande uit Nederlandse en Belgische militairen begeleidt het Oekraïense team dat onder leiding staat van kolonel Viktor Ryzhak. Nederland werkt bij de uitvoering van het 'Open Skies' Verdrag samen met België en Luxemburg en controleert, samen met vertegenwoordigers uit genoemde landen, of de uitvoering van de observatievlucht aan de eisen van het Verdrag voldoet. De film- en foto-opnames worden na afloop ontwikkeld op vliegbasis Volkel. De resultaten van de observatievlucht zijn openbaar. De gehele observatie wordt begeleid door de Defensie wapenbeheersingsorganisatie (DWBO), onder leiding van luitenant-kolonel Marcel Verstraeten.

Recentelijk heeft de Benelux inmiddels ook vluchten uitgevoerd boven Rusland en Oekraïne. Van 20 tot en met 24 juni heeft een team afkomstig uit België, Nederland en Luxemburg met een Belgische C-130 Hercules opnames gemaakt boven Russisch grondgebied. De ontwikkeling van de opnames vond plaats op vliegbasis Volkel. Boven Oekraïne heeft een team afkomstig uit de Benelux en Groot-Brittannië met een Zweedse Saab OS100 van 24 tot 30 april opnames gemaakt die vervolgens zijn ontwikkeld in Engeland.

De vluchten vinden plaats in het kader van het in 1992 gesloten 'Open Skies'-verdrag. Deze overeenkomst geeft de drieëndertig landen die het verdrag hebben ondertekend het
recht om boven elkaars grondgebied waarnemingsvluchten met niet-gewapende vliegtuigen uit te voeren. België, Nederland en Luxemburg nemen gezamenlijk deel aan het 'Open
Skies'-verdrag. Het verdrag valt onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid
en Samenwerking in Europa (OVSE).

bron:MinDefComments are closed.
%d bloggers liken dit: